163.jpg

ВРХУНСКА ОСПОБЉЕНОСТ ЗА ТРЕЋУ МИСИЈУ ВОЈСКЕ

27. 05. 2010

Београд, 27.мај – У ваљевској фабрици „Крушик” и касарни „Војвода Живојин Мишић” изведена је завршна показна вежба Школе резервних официра Војно медицинске академије под називом „Ваљево 2010”.

Тема вежбе односила се на здравствену подршку Војске Србије цивилним властима у слућају индустријских акцидената, а њен циљ био је да слушаоци ШРО у пракси провере стечена знања и вештине у областима организације рада у санитетским етапамама, пружању медицинске помоћи повређенима и оболелима, руковођењу и командовању санитетским и ветеринарским јединицама и сагледавању специфичности у организацији здравствене подршке у ванредним ситуацијама.

Вежба се одвијала по следећем сценарију: у кругу фабрике „Крушик” срушио се отети авион, након чега је дошло до експлозије у производном погону за пуњење екслоплозивних минских средстава. Војне и цивилне спасилачке екипе су координисаним дејством за пола сата безбедно евакуисале раднике који су остали у фабрици и обележиле контаминирану зону. Бригу о повређенима преузеле су лекарске екипе које су биле на лицу места. Након примарног збрињавања, теже повређени пацијенти пребачени су у пољску болницу ВМА, која је била постављена у оквиру касарне „Војвода Живојин Мишић“, одакле су најтеже повређени пребачени на даље лечење у ВМА.

Активан допринос у реализацији вежбе својим непосредним учешћем али и логиситчком подршком дали су припадници гарнизона Ваљево и 4.Центра за обуку ВС, ХК „Крушик“, локалне самоуправе, Ватрогасно-спасилачке бригаде МУП-а Ваљево, Цивилине заштите и Црвеног крста града Ваљево и Здравственог центра Ваљево.

Начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић рекао је да је ова вежба веома важна јер је показала да удруженим снагама војни и цивилни сектор могу да веома брзо и ефикасно реагују у критичним ситуацијама. Он је нагласио да су припадници ВМА и полазници ШРО санитетске и ветеринарске службе још једном показали своју оспособљеност и спремност за извршавање свих задатака у оквиру треће мисије Војске Србије која подразумева подршку цивилним властима у супротстављању невојним претњама безбедности као што су тероризам, оранизовани криминал, природне непогоде, индустријске несреће, епидемије. Обраћајући се грађанима Колубарског округа генерал Јевтић нагласио је да је један од циљева био и да грађане овог дела Србије уверимо да је ВМА њихова кућа здравља, да не станује само у Београду, већ у сваком делу Србије, свуда где је медицинска помоћ потребна.-У служби здрваља и отаџбине, то је девиза којом се руководе сви у ВМА, целокупни менаџмент, професори и доценти, сви који су данас обукли војничке униформе и дошли овде да то покажу и делом-казао је начелник ВМА.
Велико задовољство показном вежбом „Ваљево 2010“ исказао је и начелник Управе за војно здравство МО бригадни генерал доц.др Вељко Тодоровић, као и остали посматрачи вежбе.
Иначе, током боравка у Ваљеву и Колубарском округу лекари ВМА су у амбулантама ваљевске болнице учинили 370 специјалистичких прегледа, а у гарнизоној амбуланти 95 прегледа. У оквиру сарадње са ЗЦ Ваљево стручњаци ВМА одржали су и неколико акредитованих едукативних предавања којима је присуствовао велики број слушалаца.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас