40.jpg

XVI конгрес Балканског комитета војне медицине

05. 06. 2011

Војномедицинска академија бележи у протеклом периоду све  интензивнију међународну сарадњу кроз успешно учешће својих експерата у стручним скуповима међу којима је и недавно одржан 16. конгрес Балканског комитета војне медицине (БКВМ) у Букурешту, Румунија (01.-05. јуна 2011.)
У раду Конгреса чествовале су државе чланице Бугарска, Грчка, Румунија, Турска и наша земља, као и Албанија која је током свечаног отварања Конгреса  примљена у пуноправно чланство БКВМ.
Српску делегацију је предводио бригадни генерал доц. др Вељко Тодоровић, начелник Управе за војно здравство,  који је у име наше земље и потписао извештај о прихватању Албаније као пуноправне чланице БКВМ.
Међу делегатима наше земље, њих  21,  су се налазила и два кадета Медицинског факултета ВМА, који су узели учешће у раду посебног дела Конгреса посвећеног војномедицинској сарадњи студената војномедицинских факултета БКВМ.
Рад  Конгреса  се одвијао кроз приказ  243 рада, 118 усмених  излагања и 125  постер сесија. Организована су и четири  округла стола о политрауми, посттрауматском стресном синдрому, ваздухопловној и подводној медицини и телемедицини.
 
Одржан је и састанак свих начелника војномедицинских служби и  војномедицинских академија земаља чланица БКВМ, на коме су појединачно представљене могућности сваке земље  у домену едукације и  обуке, као и могућности заједничке сарадње и учешћа у мултинационалним мисијама  у случајевима природних масовних катастрофа или у мировним операцијама. С наше стране, овом састанку су присуствовали бригадни генерал доц. др Вељко Тодоровић и пук. проф. др Ђоко Максић, који су присутнима предочили могућности и способности нашег Војномедицинског санитета, и начелницима војномедицинских служби уручили материјал  о могућностима  едукације и  обуке лекара и техничара свих профила на ВМА и у регионалним тренинг центрима у Београду, Нишу и Крушевцу.
У току усмених излагања и  постер презентација., презентована су  по два најбоља рада из сваке земље.
На свечаној церемонији затварања Конгреса, пуковник проф. др Ђоко Максић, је у својству председника Националног одбора Србије преузео руковођење Балканским комитетом војне медицине у наредних годину дана, коме је свечано уручен и симбол БКВМ. У име Министарства  одбране и Управе за војно здравство Републике Србије,  бригадни генерал доц. др Вељко Тодоровић  је преузео обавезу организације 17. конгреса БКВМ, планираног за другу половину маја месеца 2012. у Београду уз обавезу да сви детаљи у вези с тим буду презентовани на наредном Преконгресном састанку који ће бити одржан у Румунији током фебруара-марта месеца наредне године.
Два месеца пре  тог састанка,  СНБ  ће представницима свих националних одбора доставити  списак главних тема Конгреса, округлих столова, састанка кадета војномедицинских факултета БКВМ, као и тема састанака начелника војномедицинских сслужби и   војномедицинских академија земаља чланица БКВМ.
Да Конгрес буде органозован и одржан на највишем могућем нивоу су заслуга и напор Министарства одбране Републике Румуније, на челу са председником Конгреса бригадни генерал Михаи-Мариус Маурешаном  и председником румунског Националног одбора,  мајорем проф. др Богданом Маринескуом.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас