Jesen_2012.JPG

Завршена вежба "Јесен 2012"

22. 11. 2012

Показна вежба слушалаца 3. класе за резервне официре санитетске и ветеринарске службе на добровољном служењу војног рока под називом "Јесен 2012", завршена је анализом активности на Војномедицинској академији. Вежба је одржана у оквиру завршног логоровања које је организовано у периоду од 16. до 23. новембра 2012. године.
На вежби је учествовао 21 лекар и стоматолог, седам ветеринара, као и наставници Медицинског факултета ВМА Универзитета одбрана у Београду и кадети треће године Медицинског факултета ВМА. Велику помоћ пружили су им и припадници Центра за санитетску тактику.
Командант логоровања и показне вежбе био је потпуковник проф. др Милан Петронијевић, а вежбу су пратили представници Управе за војно здравство, Генералштаба, Војне академије, Центра за мировне операције, војномедицинских центара, наставници ВМА и Медицинског факултета ВМА, начелници организационих јединица. 
Тема вежбе била је здравствена подршка одреда Војске Србије у мировној мисији УН, а циљ да слушаоци провере стечена знања и стекну нова знања и искуства у спровођењу и командовању санитетским и ветеринарским јединицама у мировним операцијама УН, у организацији рада по санитетским етапама, пружању медицинске помоћи повређенима и оболелима, те у сагледавању специфичности у организацији здравствене подршке у мировној операцији УН.
Вежба се одвијала на четири радне тачке: од амфитеатра ВМА, где су присутни упознати са темом и детаљима вежбе, а и телемедицинске комуникације на линији ВМА и војна пољска болница, преко рада Мобилне токсиколошко-хемијске екипе ВМА у сузбијању дејства терористичког напада изазваног сарином на полицијску страницу и збрињавања повређених и оболелих, затим приказа рада у одељењима војне пољске болнице до последње тачке - евакуације ваздушним путем са хелиодрома ВМА. 
Начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић оценио је вежбу као успешну, а слушаоце као изузетно мотивисане и спремне да све што су научили примене у пракси. Рекао је да охрабрује чињеница да има лекара, стоматолога и ветеринара који служе добровољно војни рок, који се војно едукују и који ће та знања применити и у установама у којима буду радили.
 
Београд, 22. новембар 2012. године
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас