Jesen2014-3.jpg

Завршена вежба "ЈЕСЕН 2014"

20. 11. 2014

Показна вежба "ЈЕСЕН 2014" за слушаоце шесте класе за резервне официре санитетске службе на доборовољном служењу војног рока завршена је данас на Војномедицинској академији.
Тема вежбе била је збрињавање угрожених и настрадалих лица у условима ванредне ситуације - земљотреса са циљем провере стечених знања слушалаца у здравственој подршци оболелима, као и усавршавања старешина у организацији збрињавања повређених и оболелих у условима ванредне ситуације.
Учесници вежбе били су старешине Тренинг центра санитетске службе, слушаоци за резервне официре санитетске службе, наставници организационих делова ВМА, професионална војна лица на завршној години специјализације, кадети Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду, припадници Управе ВМА и начелници организацијских целина ВМА.
На шест радних тачака показне вежбе приказана је помоћ припадника војске при збрињавању масовних несрећа кроз медицинску подршку у виду рада токсиколошких тимова при санирању последица и збрињавања повређених током изливања гаса и токсичних материја из хемијског постројења, рада хируршких мобилних тимова и санитетске прихватнице и евакуације ваздушним путем, формирања мобилних превентивних и психолошко-психијатријских екипа на подручјима захваћеним земљотресом, као и коришћење капацитета војних болница и војномедицинских центара.
Анализирајући резултате начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић оценио је вежбу као успешну и навео да су слушаоци током целог школовања показали изузетно интересовање и пожртвованост у савладавању свих задатака, како у стицању теоријског знања, тако и у приказивању наученог на завршној вежби. Тема вежбе показала колико је важан фактор војне медицине у решавању масовних несрећа па је значајно и данашње активно учешће младих официра, припадника ВМА, у циљу потврде знања и континуиране едукације из области војне медицине.
Показној вежби су присуствовали и представници британског војномедицинског тима на крају њихове четвородневне едукације из области ратне хирургије и токсикологије на ВМА, на које су посебан утисак оставили опрема и припремљеност учесника, као и приказан пример блиске сарадње војске са цивилним службама у ванредним ситуацијама.
 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас