ВМА на 61. интернационалном конгресу кардиоваскуларне и ендоваскуларне хирургије

15. 05. 2012

Представници Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Војномедицинске академије учествовали су на 61. интернационалном конгресу кардиоваскуларне и ендоваскуларне хирургије који је, у организацији Европског удружења кардиоваскуларне хирургије, одржан  од 26. до 28. априла 2012. године у Дубровнику, Република Хрватска.  
Конгресу је присуствовало више од 1500 учесника из целог света, а своје радове је представило више од 500 аутора. ВМА је на овом највећем европском годишњем састанку васкуларних хирурга била представљена са шест радова које су презентовали начелник Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију ВМА потпуковник доц. др Александар Томић и начелник Кабинета за васкуларну и ендоваскуларну хирургију ВМА потпуковник др сц мед  Иван Марјановић. Радови, који су настали су као резултат мултидисциплинарног приступа и тимског рада лекара Војномедицинске академије (васкуларна хирургија, урологија, кардио хирургија, анестезиологија, ургентна интерна медицина и др), били су на следеће теме:
1.         Мултидисциплинарни приступ у лечењу рака бубрежних ћелија уз присутност туморског тромба у  вени кави
           (Multidisciplinary Treatment of Renal Cell Carcinoma with Tumor Thrombus in Vena Cava)
2.         Ендоваскуларна реконструкција анеуризме абдоминалне аорте код пацијената са малигнитетом, стратегија и тактика – наше четворогодишње искуство
           (Endovascular reconstruction of AAA in patients with malignancy, strategy and tactics
           -our four year experience)
3.         Примена “Back table” хирургије  код трансплатације органа
            (“Back table” Surgery in Organ Transplantation)
4.         Имунолошки одговор и бубрежна функција у хируршкој реконструкцији анеуризме абдоминалне аорте
(Immune response and renal function in abdominal aortic aneurysm repair - comparison between endovascular and open surgery)
5.         Компартмент синдром код повреда крвних судова горњих и  доњих екстремитета
(Compartment Syndrome in Vascular Trauma of Lower and Upper Extremities)
6.         Истраживање примене крви и крвних продуката на типичном месту у току хируршког третмана пацијената са руптуром анеуризме абдоминалне аорте- прелиминарни резултати
(The use of blood and blood products to the ground of ,,Point of Care " analysis during the surgical treatment in patients with ruptured abdominal aortic aneurysm- preliminary results)
 
Посебну значај Конгресу дало је учешће проф. др О. Х. Фрејзераиз Хјустона, Сједињене Америчке Државе, једног од пионирасветске савремене кардио хирургије и лекара који је изумеовештачко срце и први у свету извео његову уградњу.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас