208.jpg

ПРЕС: ВМА је отворен за целу Србију

01. 03. 2010

Београд, 1. март - Војномедицинска академија у Београду сутра прославља 166 година постојања, са резултатима који су је поставили у сам врх светске медицине! Начелник ВМА генерал-мајор др Миодраг Јевтић у интервју за Пресс говори о изазовима кроз које је прошла ова еминентна здравствена установа и о плановима за будућност.
Шта за ВМА значи 2. март?
- Пред нама је један важан дан за ВМА, по мени и за свеукупно здравство у нашој земљи. И овог 2. марта обележавамо дан када је указом кнеза Александра Карађорђевића формирана Централна војна болница. Она је претеча ВМА.
Да ли је ВМА и даље елитна установа, за само одређени слој друштва? У народу и даље постоји то мишљење.
- Наши људи треба да знају, да су ВМА они градили. Истина је да ми функционишемо под мониторингом Министарства одбране и да смо место где официри и војници имају апсолутни приоритет. Међутим, капацитети ВМА омогућавају да он буде рационално искоришћен у здравственом систему државе. И то је сада тако. Капацитет ВМА износи 1.214 кревета. Дневна искоришћеност, ево док ми сада разговарамо, јутрос је 96,3 одсто.
Ко све долази на ВМА?
- ВМА је клинички центар у правом смислу те речи. Дакле, наше је да се бавимо најсложенијим медицинским проблемима. Најсавременијим медицинским интервенцијама - од интернистичких, хируршких, дијагностичких, терапеутских и других. ВМА није институција у коју треба да се дође због интервенција које се могу урадити у здравственим амбулантама или домовима здравља.
Ко има право на бесплатно лечење о трошку Републичког завода за осигурање?
- Сви грађани Србије, кога год упути надлежни лекар. Од пре две године и два месеца, ВМА је и формално функционално интегрисан у здравствени систем државе. Са неких 40 одсто капацитета ми смо ушли у ту интеграцију. Уговором је јасно дефинисано на који начин се може доћи на ВМА. А знате како? Исто као и у Клинички центар Србије. Дакле, свако кога пошаље надлежни лекар има право да дође на преглед, да се лечи, да се оперише. Наравно, уколико се ради о хитном случају не поставља се питање упућивања, врата ВМА су 24 часа отворена.
Како могу да дођу они који немају упут лекара?
- Постоји и та могућност, као свуда у свету. Свако ко је опредељен да уложи у своје здравље, а није спреман да поштује одређени редослед и листе чекања, може то да уради плаћајући трошкове лечења.
Које су то цене?
- То је ценовник услуга које ВМА има за више од пет хиљада специфичних разних медицинских услуга. Цене нису мењане две године уназад, дакле прилагођене су стандарду наших људи, а покривају елементарне трошкове ВМА.
Које гране медицине пацијенти на ВМА највише траже?
- Питали сте ме нешто што је веома интересантно за нашу јавност и наше грађане. Под овим кровом постоји све оно што савремена медицина може да понуди. И научно-истраживачки рад. Овде постоји и једна мала фабрика лекова. Имамо преко 35.000 медицинских уређаја, разних нивоа, од оних најједноставнијих до најсложенијих.
У чему сте ви као установа најдаље отишли?
- Највише се истичемо по томе што смо објединили све ресурсе. Што смо, као ретко која здравствена установа у овом делу Европе и шире, установа која може за 15 минута да организује конзилијум најеминентнијих стручњака и реши најсложенији медицински проблем. Одмакли смо посебно у дијагностичком смислу. Наше колеге из области гастроентерологије, пулмологије, ендокринологије, из области урологије, интервентне кардиологије...
Како се постаје лекар на ВМА?
- Врло пажљиво се врши одабир кандидата. Негујемо добру традицију да не може нико да буде запослен на ВМА ако није специјалистички испит положио са одличном оценом.
Од прошле године имате и своје студенте?
Каква је та прва генерација?
- Они су изванредни. Ја сам поносан на ту децу. Они су овде наши, они са нама живе, они од нас уче.
Да ли то значи да ће они имати предност при запошљавању касније?
- То значи да ће они имати посао у систему одбране Србије.
Постоје ли посебни критеријуми?
- Наравно. Најбољи ће као и свуда имати предност, али сви они који заврше Медицински факултет наВМА ће имати своја радна места.
Колика је плата лекара на ВМА? Да ли су задовољни платама?
- Нико никада и нигде није задовољан платом. Ми смо захваљујући разумевању министарстава одбране и просвете, за наше потребе сада и едукујемо кадрове, учимо докторе, који ће кад заврше факултет истог момента бити способни да преузму одговорност.
Министарства одбране у претходних годину и по дана много учинили на томе да се материјални статус запослених стабилизује. Плате лекара и медицинских техничара биле су увредљиво ниске. Из тих разлога је један део наших добрих стручњака и напустио ВМА и отишао у друге медицинске центре где су им нудили веће плате.
Како то да су они могли да им понуде веће плате?
- Зато што у њих нису уложили ништа. Нису инвестирали, нису их школовали, усавршавали, а добили су готовог стручњака.

О НАТО пакту

Актуелно је питање уласка Србије у НАТО, какав је ваш став?
- Ја нисам политичар, ја сам официр, човек који јасно зна шта треба у професионалном смислу да ради. У ову кућу су само прошле године дошле 24 делегације из целог света. Из САД, Кине, Русије, Немачке, Норвешке, Хрватске, Турске... Овде су били председници држава, министри одбране, премијери, руководиоци војно-здравствених служби. Ми смо опредељени да војно-медицински сарађујемо са онима који то желе и који у нама препознају партнера. Углед ВМА је значајан у свету. Велика је част да будете у друштву највећих светских имена у професији.
Милош Гарић

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас