77.jpg

Војноздравствена сарадња Србије и Италије

09. 03. 2011

Београд, 09.март – Делегација војноздравствене службе Италије коју је предводио начелник генерал-потпуковник Федерико Мармо посетила је данас ВМА и са највишим руководством ове установе разговарала о могућностима сарадње у области лечења, образовања и научноистраживачког рада.

Гостима из Италије добродошлицу у нашу установу пожелео је начелник ВМА пуковник проф.др Маријан Новаковић који је том приликом истакао да је ВМА медицински гигант у коме тимски и мултидисплинарно функционишу служба лечења по највишим стандардима, образовање и интензиван научноистраживачки рад чији се резултaти примењу у свакодневној клиничкој пракси. –Важан сегмент наших свакодневних активности је интензивна међународна сарадња и комуникација која има за циљ размену искустава и даље унапређење медицинске струке у складу са њеним најновијим достигнућима. Опредељени смо да тако буде и убудуће и сматрам да у оквиру билатералне војне сарадње Србије и Италије, поштујући императиве и потребе савремене медицине треба да и даље развијамо нашу сарадњу – рекао је пуковник проф. др Маријан Новаковић.

Члановима италијанске делегације потом су представљене могућности, капацитети, досадашњи резултати и визије даљег развоја ВМА, а након тога они су обишли и више организацијских целина наше установе: Клинику за анестезиологију и интензивну терапију, Клинику за ургентну интерну медицину, Институт за трансфузиологију, Клинику за пластичну хирургију и опекотине, као и Центар за контролу тровања ВМА.

У оквиру разговора о сарадњи исказана је обострана потреба за разменом искустава и знања у домену војне медицине, с посебним акцентом на хируршке гране-трансплантациону хирургију, офталмологију, ортопедију, неурохирургију, али и она везана за искуства из учешћа у мировним мисијама УН као и специфичних знања из домена ратне медицине.

Размотрене су и могућности будуће сарадње у области телемедицине, с обзиром да италијанска страна поседује богато искуство у овом домену и да у оквиру Војне болнице у Риму постоји модеран Центар за телемедицину, а да су ВМА и наша војноздравствена служба јако заинтересовани за даљи развој ове гране медицине. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас