Поликлиника
Поликлиника ВМА оформљена је као одговор на потребе ефикаснијег, рационалнијег и квалитетнијег лечења војних и цивилних осигураника из Републике Србије и иностранства.
 
Поликлинику чине специјалистички кабинети у којима пацијенти свакодневно могу да добију услуге из 25 специјалности и супспецијалности:
  • интерна медицина (кардиологија, нефрологија, реуматологија, гастроентерологија, хематологија, пулмологија, ендокринологија, физикална медицина и рехабилитација)
  • хирургија (општа, васкуларна, ортопедија, трауматологија, неурохирургија, максилофацијална, пластична, грудна, кардијална, урологија, ОРЛ и офталмологија)
  • неурологија, психијатрија, психологија, дефектологија, кожне и полне болести, дечје болести и гинекологија, инфективне болести, стоматологија.
У склопу Поликлинике налази се Центар за дневну хирургију са три операционе сале и стационаром (шест постеља), у чијем раду учествују најискуснији хирурзи и анестезиолози ВМА. Центар је формиран по угледу на постојеће центре у свету са идејом да буде намењен хируршким болесницима код којих се изводе планиране операције у локалној и општој анестезији, трајања једног до два часа, које не захтевају постоперативну негу и лежање дуже од 24 часа. На овај начин је извршена рационализација постељног капацитета ВМА, смањује се време чекања на операцију, као и могућност интрахоспиталних инфекција.
Сваки пацијент по постављеној индикацији за операцију од стране изабраног хирурга пролази анестезиолошки преглед након чега се планира оперативни програм. По завршеној операцији, пацијенти који су били под општом анестезијом, опсервирају се у стационарном делу Центра за дневну хирургију и под сталном су контролом анестезиолога и хирурга оператора до отпуста на кућно лечење.
 
Историјат
Специјалистичка поликлиника ВМА формирана је 1948. године. Тада су је чинили кабинети за унутрашње болести са кардиолошком станицом и станицом за фокалозе, кабинети за грудне болести, дечје болести, кожне и венеричне болести са варикозном станицом, хируршке болести, болести уха, грла и носа, очне болести, гинекологију, физикалну терапију, болести уста и зубну протетику, рендген и лабораторија. Након годину дана формирано је и пријемно одељење које је спојено са поликлиничком службом у јединствену целину.
До 1976. године стални састав чинило је средње медицинско особље, а лекари су имали стална постављења на матичним клиникама и одељењима. Те године су извршене и значајне промене у организацији па су формирани кабинети за унутрашње болести, за ендокринологију, нефрологију, пулмологију, хематологију, кабинети за општу хирургију, трауматологију и ортопедију, урологију, пластичну и максилофацијалну хирургију, кабинет за неурологију и психијатрију, кабинет за гинекологију и кабинет за педијатрију са стално запосленим лекарима, уз одељење за пријем и отпуст болесника. Из састава поликлинике су изашли Кабинети за стоматологију, физикалну медицину и рендген.
Осим војним осигураницима, Специјалистичка поликлиника је у периоду од 1945. до 1962. године пружала услуге и цивилним осигураницима, када је и званично формирана Специјалистичка поликлиника за грађанска лица.
У садашњој организационој структури постоји од пресељења у нову зграду 1981. године, а знатно је унапређена 2006. године.
 
За војне осигуранике и цивилна лица са упутом, Поликлиника је отворена сваког радног дана од 07.30 до 15.00 часова. За цивилна лица која преглед обављају на сопствени захтев и сама сносе трошкове лечења, Поликлиника ради од понедељка до четвртка од 15.30 до 19.30 часова.
 
Контакт
Централа ВМА: 011 266 11 22, 266 27 55
Начелник Поликлинике: пуковник др сц мед Раде Прелевић, уролог
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас