16e080e2-5c73-47fd-867c-dd8bd95a7776.jfif

50 година од прве трансплантације матичних ћелија хематопоезе у ВМА

25. 11. 2022

Међународни симпозијум о трансплантацији матичних ћелија хематопоезе у организацији Клинике за хематологију Војномедицинске академије одржан је данас у ВМА.
Начелник Сектора за лечење ВМА пуковник др Мирослав Броћић у поздравној речи истакао је да савремена медицина иде дивовским корацима напред и да је један од лидера, ако не и носилац тог убрзаног развоја свакако хематологија, која заједно са базичним медицинским наукама ствара предуслове за пружање најбоље здравствене заштите. Рекао је и да окупљања ове врсте знатно доприносе и унапређују рад хематолошке медицине уз усклађивање свих неопходних околности и предуслова како би рад института и клиника био на врхунском нивоу.
Начелница Клинике за хематологију ВМА проф. др Драгана Стаматовић у уводној речи осврнула се на историјат трансплантације матичних ћелија хематопоезе у ВМА и напоменула да је богата историја велика обавеза за све савременике модерне медицине. Како је рекла, усвајање метода у трансплантационој хематологији и њихово увођење у редовну клиничку праксу уз праћење савремених трендова и одличну сарадњу са центрима из региона и земље доносе сигурност на добробит свих пацијената ВМА.
Са акцентом на клиничким искуствима и приказима случајева предавања су обједињена под темом „Алогена трансплантација матичних ћелија у лечењу малигних хемопатија: изазови у клиничкој пракси“. Уз предаваче из актуелних трансплантационих центара у Србији - ВМА, Клиничког центра Србије, Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић“ и Клиничког центра Војводине учествовао је и представник Националног регистра добровољних давалаца матичних ћелија хематопоезе из Института за трансфузију крви Србије. Традиционално о својим искуствима говорили су еминентни стручњаци који се радом у овој грани медицине налазе међу првих десет у свету - проф. др Mohamad Mohty из Француске и проф. др Andrea Bacigalupo из Италије.
Прва трансплантација матичних ћелија хематопоезе у ВМА урађена је пре 50 година. Од тада се ови облици лечења успешно примењују код бројних хематолошких и нехематолошких, малигних и бенигних, урођених и стечених болести, а до сада је у Клиници за хематологију ВМА урађено око 1500 свих облика трансплантације матичних ћелија хематопоезе.
Симпозијум о трансплантацији матичних ћелија хематопоезе традиционално се одржава у ВМА од 2001. године.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас