394.jpg

60 година амбулантне специјалистичко - поликлиничке службе Војске Србије

28. 11. 2008

Београд, 28. новембар - Пригодном свечаношћу у амфитеатру ВМА обележено је 60 година постојања амбулантне специјалистичко-поликлиничке службе Војске Србије.
Специјалистичка служба формирана је 1948. године у оквиру Главне војне болнице Југословенске армије, а њен начелник је био санитетски пуковник др Андрија Дејак, касније унапређен у чин генерал-мајора.
„Током година служба је неколико пута мењала свој назив али је намена остајала иста. У циљу унапређења квалитета услуга и ефикасности амбулантно-поликлиничког лечења војних и цивилних осигураника из наше земље и дијаспоре, стално се трагало за новим организационим решењима, па је тако крајем 2005. године, оформљен моћан Дијагностичко - поликлинички центар (ДПЦ) на ВМА“ истакла је на почетку свечаности Начелник Одељења за морал и односе са јавношћу ВМА. др Елизабета Ристановић.

Начелник Дијагностичко-поликлиничког центра, пуковник, проф. др Ђоко Максић, подсетио је на развојни пут специјалистичко-поликлиничке службе и њену организациону структуру, као и постигнуте резултате рада. „Од 1948. године до данас урађено је преко 20 милиона специјалистичких прегледа у поликлиничкој служби ВМА. Оснивањем ДПЦ-а, који је објединио 51 специјалистички кабинет и 11 функционалних дијагностика и нове организационе структуре, попут Центра за дневну хирургију и Амбуланте за дијаспору, знатно је унапређен рад ове службе. Услуге ДПЦ-а у преподневној служби користи свакодневно око 1500 болесника и оне се састоје у специјалистичким прегледима, лабораторијској обради и многобројним дијагностичким методама, што заједно омогућава испуњавање основне намене овог дела ВМА, а то је: једнодневна, ефикасна, рационална и квалитетна дијагностика, превенција и лечење наших пацијената“, нагласио је проф. Максић.

Годишње се у ДПЦ-у уради више од 350.000 субспецијалистичких и специјалистичких прегледа, 150.000 специјалистичких процедура, око 10.000 дијагностичких интервенција и 7.500 операција у Центру за дневну хирургију.

У обраћању присутним припадницима ДПЦ-а, као и гостима из војних и цивилних здравствених установа, представницима надлежних фондова здравственог осигурања, као и многобројним пословним партнерима, начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић истакао је да се ВМА поноси ДПЦ-ом као својом највећом организационом целином, али и да има има пуно простора за даље унапређење рада, организације и ефикасности ове службе.
„Након кратког периода стагнације поново је покренут замајац развоја и унапређења наше специјалистичко-поликлиничке службе. Деведесет пет одсто свих пацијената, који дођу у ВМА, а њих је између 3.000 и 3.500 дневно, збрине се управо у Дијагностичко-поликлиничком центру ВМА“, указао је је генерал Јевтић и нагласио да је неопходно да сви лекари специјалисти, врхунски стручњаци, истакнути професори и доценти раде не само на клиникама, већ и у кабинетима, како би стално били у непосредном контакту са пацијентима, јер болесном човеку не треба само лек, већ и лепа реч, разумевање.
Лекари ВМА морају и убудуће, примером и делом, како су их обавезали њихови претходници, да покажу да су истински посвећени пацијентима у смислу прихвата, дијагностике, лечења и праћења његових ефеката. По његовим речима, лекар није лекар, ако није и хуманиста у најширем смислу, а модерна медицина није само саздана од најсавременије технологије и високоспецијализованих стручњака, већ мора да узме у обзир тоталитет човекове личности.“Очекујем да ће се убудуће знатно унапредити функционисање ове службе, да ће сви пацијенти , након доласка у ВМА бити одмах и адекватно збринути, а да ће све тзв. листе чекања бити битно редуковане или укинуте“ нагласио је Начелник ВМА.
“Концепт једнодневног лечења, једнодневне дијагностике, укључујући и једнодневну хирургију императив је савременог доба и модерни стандард врхунске медицине. Зато смо у оквиру ДПЦ-а и оформили Центар за дневну хирургију у коме се данас реализује око 30% свих хируршких процедура, али сматрамо да тај проценат мора бити знатно већи“ нагласио је генерал Јевтић, који је од 2003. до 2005. године и руководио специјалистичко-поликлиничком службом ВМА.

Начелник Управе за здравство бригадни генерал проф. др Вељко Тодоровић, пожелео је запосленима у Дијагностичко-поликлиничком центру ВМА успех у даљем раду. Он је истакао да је та организациона целина не само највећа, већ и најуспешнија целина ВМА и незаобилазна карика у ланцу збрињавања између примарне медицинске заштите и највишег терцијалног нивоа.

Поводом овог јубилеја начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић наградио је најуспешније лекаре и медицинске техничаре ДПЦ-а и уручио специјалне плакете за успешну сарадњу у лечењу војних и цивилних осигураника и високе доприносе у развоју српске војне медицине Фонду социјалног осигурања војних осигураника, београдској филијали Републичког завода за здравствено осигурање, Удружењу војних пензионера, Војној болници Ниш, Центру војномедицинских установа Београд и Војномедицинском центру Нови Сад.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас