Pedijatri_2018_1.jpg

Актуелности из области здравствене заштите деце

26. 02. 2018

Састанак секција за педијатрију, перинатологију и дечију хирургију Српског лекарског друштва (СЛД) у организацији Дечјег диспанзера Војномедицинске академије одржан је у ВМА.
Помоћник начелника ВМА пуковник проф. др Радован Чеканац у уводној речи истакао је квалитетну сарадњу педијатара ВМА са секцијама СЛД. Напоменуо је да су традиционални састанци, као овај који се 16. пут одржава у ВМА, прилика за размену знања о превенцији, дијагностици и лечењу, али и за усаглашавање ставова око здравствене заштите. Како је рекао, разговор о препознатим проблемима у раду са најмлађим пацијентима као посебно осетљивом популацијом, истиче у први план да је у циљу очувања здравља малишана и поштовања савремене медицинске праксе, родитељима неопходно пружити прецизне одговоре и отклонити све евентуалне дилеме.
Након најаве догађаја и важнијих стручних састанака током године о којима су говорили проф. др Недељко Радловић, прим. др сц. мед. Милица Ранковић и прим. др сц. мед. Предраг Илић, стручни састанак обухватио је актуелне теме из области трансплантационе и регенеративне медицине, дечје хирургије и неонатологије. Било је речи хемобиологији и клиничкој примени матичних ћелија о којој је говорио Бела Балинт, дописни члан САНУ из Института за трансфузиологију и хемобиологију ВМА, варикоцели код деце о чему је говорила проф. др Анђелка Славковић из Клиничког центра Ниш, савременим принципима хируршког лечења уролитијазе код деце о чему је предавао прим. др Предраг Илић из Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „др Вукан Чупић“, као и значају минималне ентералне исхране код превремено рођене деце веома мале телесне масе о чему је говорила прим. др сц. мед. Весна Маринковић из Института за неонатологију.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас