Ambasador UK VMA 122023-1.JPG

Амбасадор Уједињеног Краљевства посетио ВМА

05. 12. 2023

Амбасадор Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Србији његова екселенција Едвард Фергусон посетио је данас ВМА.
Повод за сусрет са начелником Управе за војно здравство бригадним генералом др сци вет. мед. Радивојем Анђелковићем и начелником ВМА пуковником проф. др Мирославом Вукосављевићем је почетак тродневног семинара токсикологије и ратне хирургије, који се традиционално одржава у овој војноздравственој установи.
Генерал Анђелковић се у поздравној речи осврнуо на билатералну међународну сарадњу у области војне медицине, која се огледа кроз велики број активности током године.
- Британски и српски медицинари су у два светска рата били са исте стране рова, зато је данас лепо видети да и после 70 година заједно учимо и усавршавамо знања - рекао је генерал Анђелковић.
Додао је и да техничко и технолошко осавремењивање и развој медицине траже стално усавршавање и размену информација, да кроз семинаре попут данашњег унапређујемо интероперабилност и могућности за сарадњу, али и да овакви скупови имају ону другу, личну димензију и стварају нове мостове и пријатељства између људи и народа.
Амбасадор Фергусон отварајући семинар, нагласио је динамичну војномедицинску сарадњу две земље која се интензивно развија током претходних година, између осталог захваљујући континуираној подршци начелника санитетских служби. Истакао је такође бројне аспекте сарадње медицинских снага, који укључују размену знања и искуства кроз међународне посете и наставне активности војних лекара и медицинских техничара.
Припадници Оружаних снага Велике Британије у наредним данима имаће прилику да са наставницима ВМА из појединачних грана хирургије, превентивне медицине и токсикологије свеобухватно сагледају теме попут пластичне хирургије и ратне ране, максилофацијалне хирургије, ратних повреда екстремитета и трбуха, организације рада Националног центра за контролу тровања ВМА и различитих токсиколошких метода, као и карактеристика и одбране од биолошких агенаса.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас