Analiza_rada_VMA_2017.jpg

Анализа рада ВМА у претходној години

01. 02. 2018

Редовна годишња анализа функционалне оспособљености Војномедицинске академије на којој су представљени резултати рада у претходној години, одржана је на ВМА. Анализи су присуствовали државни секретар Министарства одбране Бојан Јоцић, начелник Управе за организацију Сектора за политику одбране генерал-мајор Слађан Ђорђевић, заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић, заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник Управе за снабдевање Сектора за материјалне ресурсе пуковник Ненад Иванчевић, начелник Управе за општу логистику Сектора за материјалне ресурсе пуковник Стале Сталетовић, начелник Одсека за здравство Управе за логистику (Ј4) Генералштаба Војске Србије пуковник Бранко Цимбаљевић и представници Министарства одбране и Војске Србије.
На састанку је анализиран рад ВМА у 2017. години, који се пре свега односи на област лечења, али и научноистраживачког рада и едукације. Поред тога, било је речи о изазовима у снабдевању и материјалној обнови, реализацији набавки лекова, медицинске опреме и санитетског материјала, али и технолошке модернизације током претходних 12 месеци.
Показатељима успешног рада ВМА у области лечења у 2017. години уз 22 нове методе уведене у клиничку праксу, сматра се и обнова програма трансплантације у ВМА и наставак сарадње са другим трансплантационим центрима у земљи и иностранству. Поред две трансплантације јетре и 20 трансплантација бубрега (6 кадаверичних и 14 од живих донора) током претходне године урађено је и 60 трансплантација матичних ћелија хематопоезе, од којих 33 алогене и 27 аутологних. Претходну годину са укупно 24.893 оперативних захвата у ВМА, обележиле су нове хируршке методе (ендоскопска пулмектомија, хируршка евакуација тромба након масивне плућне тромбоемболије, каво-атријална анастомоза, успешне процедуре у микрохирургији шаке и др.), али и примена нових метода у дијагностици и терапији интернистичких пацијената попут TAVI - трансартеријалне имплантације валвуле, 3Д ехокардиографије и нове методе евакуације плућног тромба - ЕКОS. Такође, забележен је и повећан број ургентних коронарографија уз 560 изведених перкутаних коронарних интервенција.
Уз преко три милиона лабораторијских процедура било је укупно 29.667 стационарно лечених пацијената, а од 16.673 добровољна даваоца крви у Институту за трансфузиологију и хемобиологију ВМА прикупљено је 8.670 литара крви.
Центар хитне помоћи ВМА имао је прошле године 52.004 пацијента, док је у операционим салама хитне помоћи обављено 3.179 хируршких интервенција, од којих је средом - током дежурног дана за све грађане Србије, урађено 549 хируршких интервенција. До почетка текуће године у Институту за радиологију ВМА обављено је преко 110.000 процедура код 83.954 амбулантних и пацијената на стационарном лечењу, а у циљу квалитетније и брже дијагностике пацијената и смањења листе чекања, између осталих, набављени су нов 160-слајсни скенер, као и два дигитална радиографска апарата. Током претходне године у Националном центру за контролу тровања ВМА урађено је 13.951 токсиколошко-хемијских анализа, а збринуто је 4.389 пацијената.
Детаљна анализа укључила је и податке о снабдевању лековима, медицинском опремом, али и питањима из области унутрашње реорганизације и логистике. Истакнути су још и добри резултати интензивне међународне војне сарадње, научноистраживачког рада кроз велики број научноистраживачких пројеката, клиничких студија, различитих видова стручног усавршавања медицинског особља, али и програма континуиране медицинске едукације у ВМА.
Закључено је да су примарни циљеви задати почетком претходне године у највећој мери остварени уз евидентан напредак у виталним областима ове здравствене установе. Направљени су такође и планови за будући период који имају за циљ континуирани рад на побољшању квалитета здравствених услуга за добробит свих пацијената ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас