369.jpg

БЛИЦ: ВМА ОТВОРЕНА ЗА СВЕ

02. 02. 2009

Београд, 2. фебруар - У интервјуу за дневне новине БЛИЦ, начелник ВМА, генерал-мајор, проф. др Миодраг Јевтић изјавио је да ће Војномедицинска академија остати трајно у саставу Министарства одбране.
Али, са четрдесет одсто здравственог капацитета, ВМА је укључена и у систем јавног здравства Србије. И то у свим сегментима медицине, болничког лечења, дијагностике. Према томе, све што се ради у овој болници, под једнаким условима доступно је свим грађанима Србије, каже за „Блиц" генерал Јевтић.

Управо због тога, војни осигураници страхују да ће им сада бити ускраћено адекватно лечење?

- У последње време недобронамерни људи покушавају да дискредитују огромне напоре које чини војно здравство. Покушавају да унесу немир у једну категорију војних осигураника који су наша циљна група. ВМА је војна здравствена установа, и кога ће она да лечи ако неће војне осигуранике. Били смо у незавидној ситуацији пре три године. Учинили смо велике напоре, уз подршку људи из система одбране, успели смо да наше државно руководство убедимо да је ВМА национално богатство од великог значаја. Сада смо референтна установа из области медицине, регионални лидер у војномедицинској едукацији и један од брендова војске и државе на путу међународних интеграција.

Да ли долазе страни пацијенти да се лече на ВМА и колико их има?

- Упркос тешким временима, велики број страних држављана долази у нашу установу ради лечења, као и ради едукације и усавршавања у разним областима медицинске струке и науке. На пример, имамо пацијенте из свих земаља бивше Југославије, који знају да је ВМА добро организована установа, која је успела да очува своје капацитете и највећи број квалитетних кадрова који могу успешно да лече пацијенте у складу са најсавременијим токовима светске медицине. Комплетан дипломатски кор се лечи код нас, као и менаџменти готово свих страних компанија које раде у нашој земљи.

Да ли се државно руководство лечи на ВМА?

- Нисмо једина установа, нити смо дефинисани као место где се државно руководство једино лечи. Највећи број наших угледних личности, државних руководилаца, министара користи наше услуге, али то је професионална тајна и о томе не могу да говорим.

Која највећа медицинска достигнућа примењујете?

- Имамо изванредне резултате у области неурохирургије, грудне хирургије, ортопедије, трансплантационе хирургије, у хирургији ока, спровођењу ендоваскуларних хируршких процедура, интервентној неурологији, као и у осталим гранама медицине - интерној медицини, неуропсихијатрији, превентивној медицини, фармацији и стоматологији. Један од примера праћења најновијих достигнућа светске медицине јесте и увођење примене матичних ћелија научним методом у лечење најтежих болести код пацијената код којих су исцрпљене све друге могућности лечења.

Колико има запослених, лекара, и колике су им плате?

- Имамо близу 3.000 запослених. Највећи део је медицински кадар. Тренутно ради 470 лекара, 46 стоматолога и 36 фармацеута. Остало су здравствени радници другог профила. Што се тиче плата, оне никада нису довољне. Учинили смо велики искорак у односу на претходни период када су плате биле веома мале. Због тога је један део истакнутих стручњака и напустио ВМА, јер су други могли да их плате више, поготову приватне здравствене установе. Наше плате сада не заостају за платама лекара у Клиничком центру Србије и у другим центрима. Направили смо и корак више. Кроз допунски рад истакнути стручњаци могу да зараде још више.

Какво је здравствено стање патријарха Павла?

- Информације о здравственом стању Његове светости можете добити преко Светог синода, коме лекарски конзилијум ВМА свакодневно доставља извештаје о здравственом стању патријарха Павла.

Патријарх је смештен у апартману. Колико таквих апартмана имате?

- Имамо организацију смештаја болесника од једнокреветне до шестокреветне собе, у зависности од сложености обољења и категорије болесника. Свако одељење има по један апартман, и то није увек место за оне који имају привилегије. Ту често буду људи који захтевају специфичан третман. Имамо и једно одељење где постоји пет апартмана. У њима су смештени пацијенти за које проценимо да је то потребно, пре свега ради безбедности.
Ма колико слушали хвалоспеве о ВМА, има и неких притужби на рад особља.

Недавно сте добили писмо критике. Колико притужби имате и како се оне санкционишу?

- Наравно да има незадовољних, али те притужбе су ипак ретке. Није логично очекивати да можемо за сваког пацијента обезбедити једног здравственог радника. Немамо их толико. Људи се најчешће жале на чекање на поједине услуге. Наш интерес није да правимо листе чекања, али капацитети и могућности некада су такви да оне морају да се направе. Има појединачних притужби и на поступање појединих радника, које ми редовно испитујемо и, уколико се покажу оправданим, предузимамо адекватне мере. Имамо тим за заштиту права пацијената, који разматра сваки приговор.


Колико људи се тренутно лечи на ВМА?

- У установу дневно уђе више од 10.000 људи по разним основама. Читав један мали град сваког јутра долази на ВМА. Попуњеност постеље је 93,2 одсто, односно 1.114 пацијената се болнички лечи. Дијагностичко-поликлинички центар је пребукиран војним и цивилним осигураницима, и њих дневно буде од 2.500 до 3.000.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас