12082016 ch2.jpg

Делегација кинеског војног здравства у посети Србији

12. 08. 2016

Државни секретар Ненад Нерић састао се данас на Војномедицинској академији са начелником Управе за војно здравство Централне војне комисије Народноослободилачке армије Кине генерал мајором Ли Ђингђијем који предводи шесточлану кинеску делегацију која борави у посети Министарству одбране Србије.
Нерић је захвалио генералу Ђингђију на посети делегације Србији и што ће имати могућност да раде на унапређењу билатералне војне сарадње у области здравства у моменту када две државе развијају укупне политичке и економске односе.
Државни секретар Нерић је рекао да је кинеска страна Министарству одбране донирала значајна средства у разним видовима опреме, а да је велики део донација отишао војном здравству, као што су 20 санитетских возила за потребе Војске Србије. Нерић је истакао да ће током ове посете бити дефинисане области од заједничког интереса за даљу сарадњу, као и будући правци њеног развоја.
Заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић представио је организацију и структуру Управе за војно здравство, а заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Драган Динчић са сарадницима детаљно је представио рад ВМА по разним областима: школовање и усавршавање, научно-истраживачки рад и Медицински факултет ВМА, ратна хирургија на ВМА, искуства медицинских тимова у учешћу у мировним операцијама, рад Националног центра за контролу тровања, као и искуства лекара са ВМА у примени традиционалне медицине.
Генерал Ђингђију захвалио је што је имао прилику да се упозна са системом војног здравства и радом Војномедицинске академије. Пренео је да је кинеска страна веома заинтересована да детаљније разговара о могућностима размене кадрова и сарадњи у образовању и усавршавању, размени искустава у мултинационалним операцијама и евентуалном заједничком учешћу, као и размени знања из области ратне хирургије и опекотина. Посебно је истакао да га радује чињеница да ВМА има дугу традицију примене традиционалне медицине и најавио помоћ кинеске стране у њеном даљем унапређењу.
Кинеска делегација обишла је капацитете ВМА, а за сутра је планирана посета Војномедицинском центру у Новом Саду.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас