42nd_ICMM_Congress.jpg

Делегација ВМА на светском конгресу војне медицине

29. 11. 2017

Делегација Управе за војно здравство Министарства одбране у саставу заступника начелника Војномедицинске академије пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића и начелнице Националног центра за контролу тровања ВМА проф. др Славице Вучинић, учествовала је на 42. светском конгресу војне медицине. Конгрес у организацији Међународног комитета за војну медицину (МКВМ) и заседање Генералне скупштине МКВМ одржани су од 19. до 24. новембра 2017. године у Њу Делхију, Индија.
Током рада конгреса и заседања скупштине делегати држава чланица МКВМ сумирали су активности током претходне две године и актуелну проблематику у области војног здравства. Сагледаван је рад Регионалних радних група у чијој организацији су у претходном периоду одржана два регионална когреса, а делегат Француске је упутио велику захвалност делегатима Србије за помоћ у организацији 4. паневропског конгреса одржаног 2016. године у Паризу, Француска. У разговорима је анализиран рад засебних комисија, сарадња са другим међународним организацијама, као и организација бројних хуманитарних медицинских мисија. Делегати ВМА имали су прилику и да у разговорима представе међународне курсеве у организацији ВМА и различите нивое едукације у области АБХО заштите за које постоји велико интересовање међу полазницима из Европе.
Рад 42. светског конгреса војне медицине уз регистрованих 640 учесника из 70 држава чланица, одвијао се у виду пленарних заседања, округлих столова, радионица и постер сесија, а професорка Вучинић имала је усмено излагање на тему „Пликавци: новине у медицинском збрињавању повређених у војној и цивилној популацији“ које је наишло на велико интересовање учесника. Кроз главну тему „Војна медицина у транзицији - поглед у будућност“ биле су обухваћене области специфичне војномедицинске подршке на терену, најбоље праксе здравствене заштите у војној средини, медицинске подршке у борбеним активностима, хуманитарне подршке у ванредним ситуацијама, као и медицинског збрињавања у масовним несрећама. Организатори су и практично, у једној од својих авиобаза, демонстрирали начин збрињавања и ваздушне евакуације повређених и оболелих, уз пригодан програм падобранске и хеликоптерске акро-групе ваздухопловних снага Индије за све шефове делегација - учеснике конгреса МКВМ.
Основни принципи рада Комитета (International Committee on Military Medicine - ICMM), основаног 1921. године, а који чине 114 држава чланица и четири државе у улози посматрача, односе се на професионалну сарадњу људи широм света и активну размену знања у области војне медицине. Активности комитета реализују се кроз различите облике војномедицинске сарадње, јачање међусобног разумевања, толеранције и коегзистенције, организовање напредних курсева и континуирано инсистирање на поштовању и примени међународног хуманитарног права у ратним сукобима. МКВМ је препознат као једна од најзначајнијих организација на светском нивоу у области војне медицине у чијем раду Војномедицинска академија активно учествује.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас