471.jpg

Десети међународни конгрес превентивне медицине

20. 06. 2008

Врњачка бања 20. јун - Одржава се од 18. до 21. јуна 2008. године у Врњачкој Бањи, у организацији Секције за превентивну медицину Српског лекарског друштва, а под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.
Циљ овог научног и стручног скупа је да се са највишег нивоа превентивне медицине у Србији, региону и Европи сагледају нове детерминанте здравства са аспекта одрживог развоја. У ери трансформација и интеграција, превентивна медицина представља један од мостова који повезују системе здравствене заштите у Европи, са великом традицијом у промоцији и очувању здравља.

У организацији Конгреса учешће имају и стручњаци из ВМА, који су у саставу научног и организационог одбора, што доприноси јачању веза између војног и цивилног здравства. У име Начелника ВМА, генерал-мајора проф. др Миодрага Јевтића, скуп је на отварању поздравио Начелник Сектора за превентивну медицину, пук. др Младен Миливојевић.

Рад Конгреса се одвија према следећим темама:
  1. Здравље становништва, здравствена политика и менаџмент;
  2. Фактори животне средине и здравље;
  3. Заразне болести почетком 21. века;
  4. Превенција незаразних болести;
и кроз округле столове:
 
  1. Дугорочно лечење гојазности;
  2. Ултравиолетно зрачење и здравље: опасности и заштита;
  3. Токсиколошко и радиолошко загађење животне средине;
  4. Превентивна стоматологија у 21. веку.
 
Пленарна предавања су одржали У. Ласер и Х. Венцел из Немачке и М. Кондрич из Словеније. Припадници ВМА учествују као уводни предавачи, уз председавање сесијама:
 
Излагање пук. др М. Миливојевића износи актуелну проблематику контаминације пијаће воде арсеном, пук. доц. др Р. Чеканац описује епидемиолошке карактеристике новоискрслих заразних болести у свету и процењује реалну опасност њихове појаве и ширења код нас, доц. др С. Рађен излаже нове погледе на значај витамина Д у исхрани, а доц. др С. Радаковић упознаје скуп са интеракцијама између хране и лекова на нивоу ензимског система цитихрома.
 
Доц. др Б. Ђуровић председава округлом столу о токсиколошком и радилошком загађењу животне средине. Осим наведених, још десетак радова, чији су аутори припадници ВМА, биће презентовано на овом скукпу.
 
На Конгресу ће бити представљен укупно 251 рад, а учешће је узело преко 200 стручњака из Србије и иностранства.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас