25112022.JPG

Деведесет година војне неурологије и психијатрије

25. 11. 2022

У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је обележено деведесет година постојања војне неурологије и психијатрије, сећајући се 1932. године када је у Главној војној болници формирано Одељење за живчане и душевне болести. Овим поводом одржан је симпозијум са освртом на историјат, садашњост и перспективе војне неурологије и психијатрије.
На обележавању важног јубилеја за целокупну медицинску заједницу наше земље присуствовао је председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сц. вет. мед. Радивоје Анђелковић, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, као и представници Министарства одбране и Министарства здравља.
Начелник Клинике за неурологију ВМА пуковник проф. др Ранко Раичевић истакао је да је ово велики дан за војни санитет али и целу медицинску заједницу који не би био могућ без бројних генерација људи који су свој животни век, најчешће у тешким временима, делећи судбину свог народа, уткали у рад и развој војне неурологије и психијатрије, ВМА и војног здравства у целини.
– Посебно је величанствен пример Јордана Тасића који је био један од легендарних 1300 каплара, а потом и први начелник Војне неуропсихијатрије. Огромну важност неурологија и психијатрија имају у војносанитетском смислу због великог учешћа неуротраума и психотраума као водећих поремећаја у временима сукоба и кризним стањима. Садашње генерације обе службе улажу напоре да одрже препознатљиво значајно место у медицинској струци, решене да оставе простора и потенцијала будућим генерацијама да буду још боље и успешније, рекао је пуковник проф. др Раичевић и закључио да су војна неурологија и психијатрија увек биле и биће део медицинске заједнице наше државе, на посебном задатку збрињавања свих оних којима је помоћ потребна.
Председник Друштва психијатара Србије проф. др Горан Михајловић рекао је да су историја и судбина војне и цивилне медицине у нашој земљи дубоко испреплетане.
– У већим градовима Србије у првој половини 19. века почињу да се оснивају најпре војне а потом и цивилне болнице и од тог тренутка траје прожимање војне и цивилне медицине у нашој земљи, како у стручном тако и у научном смису. Немерљиви су научни и стручни доприноси војне неурологије и војне психијатрије за развој медицине у Србији током деведесет година њиховог постојања, нагласио је проф. др Михајловић.
Начелник Клинике за психијатрију ВМА потпуковник др мед. Братислав Живић истакао је да је историјски период у трајању од деведесет година гарант стабилности и напретка, а у исто време и обавеза да се усвајањем нових сазнања континуирано унапређује војна неуропсихијатријска служба у целини.
– Од првих дана настанка, преко напора да се утемеље основе војне неуропсихијатријске доктрине, мирнодопске и ратне, до данашњих дана, генерације старијих стручњака преносе своја знања, искуства и вештине будућим носиоцима неуропсихијатријских знања у оквиру војног здравства. Клиника за психијатрију данас, као крунски носилац војне психијатријске службе, постиже запажене резултате у погледу лечења, образовања и  научноистраживачком смислу, рекао је потпуковник др Живић.
Начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић пожелео је успешан рад, нагласио да су врата ВМА за све широм отворена и истакао да Клиника за неурологију, Клиника за психијатрију, као и све друге клинике ВМА имају светлу будућност.
Стручни део скупа отворио је академик Владимир Костић који је одржао предавање о родоначелнику овдашње неурологије др Лази Лазаревићу, након чега су уследила предавања о историјату настанка војне неурологије и психијатрије, док је у другом делу одржан симпозијум Клинике за неурологију, а у завршном делу скупа симпозијум Клинике за психијатрију.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас