32.jpg

„Дипломац 2011“

07. 07. 2011

На полигону „Пасуљанске ливаде“ код Ћуприје, кадети и кадеткиње завршних година Војне академије су успешно извели показну вежбу „Дипломац 2011“.
У присуству министра одбране Драгана Шутановца, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милоја Милетића, начелника Војне академије бригадног генерала Младена Вуруне, начелника Управе за војно здравство МО бриг. ген. Вељко Тодоровић, начелника Војномедицинске академије пук. проф. др Маријана Новаковића, чланова колегијума, страних војних изасланика акредитованих у Србији и делегација војних академија Чешке, Грчке, Турске, Немачке, Белгије, Холандије и,Египта, кадети и кадеткиње Војне академије, су, према речима министра једне од најелитнијих војно-образовних установа у региону, изводећи вежбу у сложеним временским условима, приказали висок ниво оспособљености за дужности командира на које ће бити постављени за неколико месеци. Министар је нагласио и да је, од свих до сада одржаних завршних вежби Војне академије, ово била најкоплекснија вежба која је изведена у реалним временским условима и са највећим бројем људи и технике, вежба каква се не изводи ни на много престижнијим војним академијама у свету. То је била и вежба прве генерације Војне академије у чијем су се саставу школовале девојке официри, које ће од септембра преузети прве официрске дужности у јединицама Војске Србије. Вредно пажње је и учешће кадета и кадеткиња Високе школе ВМА, њих 11 (8 кадета и 3 кадеткиње) које су у својству болничара обезбеђивали здравствену подршку примарног нивоа припадницима пешадијског вода у првим борбеним линијама. Преосталих 17 од укупно 28 кадета, вежбу је пратило у својству посматрача.
Тема овогодишње вежбе је била «Тактичка група у одбрани са преласком у противнапад» а њен основни задатак да прикаже ниво оспособљености кадета и кадеткиња свих смерова Војне академије за реализацију мисија Војске Србије и обучености за извршавање задатака на почетним официрским дужностима. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас