301.jpg

Дипломираним лекарима обезбедићемо посао и усавршaвање

14. 06. 2009

Београд, 14. јун – Војномедицинска академија ће по први пут почети са школовањем војних лекара који ће моћи да одговоре на све изазове и специфичности војне организације, а у првој генерацији студената биће уписано 16 младића и четири девојке.
Начелник ВМА, генерал – мајор проф. др Миодраг Јевтић је рекао Танјугу да је та еминентна установа одлучила да формира Високу школу медицине и крене у посао школовања кадрова за потребе система одбране, јер су до сада улагана велика средства у додатну едукацију лекара који су по завршетку студија примани у војну службу, како би савладали неопходна додатна знања и вештине и били оспособљени за рад у специфичним околностима у оквиру система одбране.
Он је подсетио да је у ВМА и до сада обављано последипломско школовање – специјалистичке студије, магистеријуми, докторати, како за припаднике система одбране, тако и за остале лекаре, стоматологе, фармацеуте, али ће од предстојеће школске године респективан академски и научни потенцијал ВМА бити у функцији образовања студената основних студија медицине.
Студије медицине ће трајати шест година, а према Јевтићевим речима, у овој установи биће школовано само онолико лекара колико ће моћи да се запосли у војноздравственим установама, тј. колико је систему одбране потребно.
Он је истакао да се у оквиру Министарства одрбане и Војске Србије све активности планирају прецизно и дугорочно, па и школовање лекара и њихов будући развој у каријери.
-    Ми школујемо лекаре који ће добити диплому доктора медицине, али ћемо студије организовати на такав начин да не продукујемо кадрове за биро рада, већ ћемо дипломираним лекарима обезбедити посао – рекао је он.
Сви уписани студенти, како је навео Јевтић, школоваће се о трошку Министарства одбране, а биће смештени у интернату, тј.студентском дому који већ постоји на ВМА, биће им обезбеђени исхрана и књиге.
Стручњаци ВМА, а међу њима је чак 120 професора и доцената, од којих су многи лидери у разним областима медицинске струке, биће на располагању студентима медицине који ће моћи да своја практична знања стичу на најсавременијим апаратима и уређајима најновије генерације који постоје на ВМА.
-    То је велика шанса и за оне који нису у могућности да инвестирају у своје школовање, а имају добре способности и потенцијал који држави треба. Војска Србије и Министарство одбране желе да школују професионалце, докторе-официре оспособљене за све изазове – рекао је Јевтић.
Студенти ће, како је навео Јевтић, моћи да конкуришу за студије медицине на ВМА 17. и 18.јуна, планирано је да се између 20.и 23.јуна обаве лекарски прегледи, пријемни испит је 27.јуна и одржава се у исто време као и на свим медицинским факултетима у земљи.
-    После полагања пријемног испита 20 најбољих кандидата ће добити шансу да се упише у Високу школу медицине ВМА, а упис је планиран за 15.јул – рекао је мачелник ВМА, наводећи да ће сви који буду уписани са МИнистарством одрбане потписати уговоре о међусобним обавезама које ће бити јасно прецизиране.
Војска из бесплатно школовање студентима обезбеђује и посао, напредовање у каријери, усавршавање, специјализацију и посете војно-здравственим установама у свету.
-    Наша визија је да доктори које школујемо буду оспособљени да раде по европским и светским стандардима, али и да буду равноправни са свима који се истим послом баве у свету – навео је генерал Јевтић.
Дугогодишње искуство у раду, респектабилна традиција, више него добра репутација, али и одлука ВМА да крене у озбиљан посао школовања војних доктора указују, каже Јевтић, на изузетан потенцијал који ова установа поседује и кад је у питању регионална и међународна сарадња, што се још једном потврђује и велликим интересовањем за студије медицине у ВМА које постоји у земљама региона, као и другим земљама света са којима наше Министарство одбране сарађује.
-    ВМА израста у регионалног војно-здравственог лидера на простору Балкана, југоисточне Европе, а вероватно је то управо и разлог што је у нашој установи у протекле две године боравило 57 делегација војних и цивилних здравствених служби из Европе и света – сматра Јевтић и наглашава велику подршку министра одрбане Драгана Шутановца у раду и афирмацији ВМА.
Регионални потенцијал ВМА у великој мери може да допринесе, између осталог и бољем позиционирању наше земље у европским интеграционим процесима, рекао је начелник ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас