17122019.jfif

Донацијa Краљевине Норвешке Управи за војно здравство

17. 12. 2019

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић и амбасадор Краљевине Норвешке у Београду Јорн Гјелсад обишли су данас медицинску опрему коју је Краљевина Норвешка донирала Управи за војно здравство.
Говорећи о билатералној сарадњи и дипломатским односима са Краљевином Норвешком, генерал Јовичић истакао је да је Норвешка важан партнер у унапређењу војног здравства.- Један од највреднијих поклона Краљевине Норвешке војном здравству је донација лаке пољске болнице 2007. године. Она је до сада много пута употребљена, не само за обуку и усавршавање припадника војног санитета, већ и за реализацију војномедицинских вежби, истакао је генерал Јовичић, наглашавајући да донација укључује савремене медицинске уређаје неопходне за лечење и праћење стања пацијената.
Како је истакао амбасадор Јорн Гјелсад, војно медицинска сарадња са Србијом датира из 2004. године а сами корени сарадње датирају још из Првог светског рата. Он је нагласио да Србија има најбоље војно здравство и да је лидер у региону и додао да лака пољска болница има посебну улогу у оквиру Балканских војномедицинских снага.
Протокол о донацији између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Краљевине Норвешке који се односи на занављање Лаке пољске болнице другог нивоа медицинске подршке и додатно опремање болнице медицинском опремом, у износу од око 100.000 евра, потписан је у децембру 2018. године. Донација обухвата пет инфузионих пумпи, пет перфузионих пумпи, шест мобилних респиратора и замену шатора Лаке пољске болнице.
Данашњем обиласку присуствовали су и начелник Војномедицинске академије пуковник Мирослав Вукосављевић, командант Центра санитетске службе Управе за војно здравство пуковник Елифат Фета и изасланик одбране Норвешке у Београду потпуковник Егил Далтвеј.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас