70.jpg

Допринос Србијатранспланту: координација трансплантације солидних органа

22. 03. 2011

Београд, 22.март - Едукативни курс о координацији трансплантације солидних органа одржан је данас у ВМА. Циљ курса био је упознавање са европским организационим моделима координације трансплантације и представљање досадашњих резултата и будућих националних активности у домену трансплантације. Кроз 16 теоријских предавања стручњака из ВМА и свих Клиничких центара Србије, као и проф. др Гинтера Кирстеа из Франкфурта, упознати су са организационим моделима координације трансплантације солидних органа и свим медицинским аспектима овог проблема.

Међу учесницима овог мултидисциплианрног курса било је више од 400 стручњака из Србије и Републике Српске - хирурга, анестезиолога, специјалиста интерне медицине, имунолога, микробиолога, медицинских техничара који учествују у извођењу трансплантационих процедура, као и лекари бројних регионалних болница који руководе јединицама интензивне и полуинтензивне неге, а све у циљу успостављања модела комуникације који треба да резултира повећањем броја кадаверичних трансплантација у нашој земљи.

Скуп је свечано отворио начелник ВМА пуковник проф.др Маријан Новаковић који је том приликом нагласио да је област трансплантације органа мултидисциплинарно подручје као и проблем који се разматра са медицинског, етичког, социолошког, правног аспекта. - Протеклих година, у овом домену у нашој земљи направљени су значајни помаци. Ми у ВМА дали смо томе свој активан квалитативни допринос и заједно са представницима јавне речи, али пре свега са нашим колегама из осталих здравствених установа у Србији и новоформираном Управом за биомедицину Министарства здравља настојали смо да примером и делом учествујемо и креирамо „Србијатрансплант“ програм и допринесемо националној акцији „Продужи живот“. На том путу развоја и афирмације трансплантационог програма успећемо једино ако радимо заједно, користећи и искуства других земаља, а да се крећемо у добром правцу потврђује и организација данашњег скупа, као и ваше присуство. – казао је пуковник проф.др Маријан Новаковић. Начелник ВМА обећао је и пуну подршку установе у даљем развоју трансплантационог програма у нашој земљи. 


Пуковник проф. др Ђоко Максић, координатор трансплантације органа ВМА подсетио је на досадашње резултате и перспективе развоја трансплантационог програма у нашој установи. - У ВМА је током прошле године учињено укупно 11 трансплантација јетре (10 кадаверичних и једна са живог давоаца) као и 21 трансплантација бубрега (14 ливинг и 7 кадверичних). Биланс до сада учињених трансплантација у ВМА износи: 21 трансплантација јетре и више од 300 трансплантација бубрега, што све, уз чињенцу да су наши стручњаци обучили колеге из Клиничког центра Ниш за спровођење програма трансплантације бубрега и отпочели програм обуке трансплантационог тима у Клиничком центру Бања Лука заједно чини значајну референцу која ВМА озбиљно кандидује за национални референтни центар за трансплантацију солидних органа.–казао је пуковник Максић.

У наставку скупа изложена су најважнија сазнања и искуства у процени подобности потенцијалног кадаверичног донора - искуствима и резултатима Клиничког центра Србије, стратегији развоја трансплантације бубрега и осталих солидних органа у Србији до 2020.године, листама чекања, препознавању и клиничкој процени пацијената са можданом смрћу као потенцијалних донора органа и ткива, клиничкој и инструменталној дијагностици мождане смрти, одржавању виталности органа потенцијалних донора са можданом смрћу, обради болесника за трансплантацију јетре и праћењу болесника на листи чекања, процени, избору и обради болесника-примаоца бубрега, изради раствора за перфузију и презервацију солидних органа за трансплантацију, мултиорганској експлантацији, перфузији и презервацији органа, расподели и додељивању органа за трансплантацију, патохистолошким променама у трансплантираним бубрезима, патохистолошкој евалуацији ткива јетре и бубрега код донора, као и вурусним трансмисивним болестима у трансплантацији солидних органа. Предавања су одржали др Мирјана Лаушевић из КЦ Србије, проф.др Видојко Ђорђевић из КЦ Ниш, др Татјана Дукић из Завода за трансфузију крви Србије, пуковници др Иво Удовичић и проф.др Ранко Раичевић, др Милић Вељовић и војни службеник доц.др Јасна Јовић из ВМА, доц.др Дејан Петровић из КЦ Крагујевац, војни службеници проф.др Мирјана Антуновић и проф.др Дарко Мирковић из ВМА, мр Драгана Јовић-Дивјак из КЦ Нови Сад, проф.др Гордана Баста-Јовановић и др Ивана Туфекџић са Медицинског факултета у Београду, као и пуковници проф.др Ђоко Максић и проф.др Дарко Ножић из ВМА.

Богата искуства у овој области, као и организацију и координацију спровођења трансплантационог програма у Немачкој представио је еминентни европски стручњак трансплантациони хирург др Гинтер Кирст.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас