80_godina_vojne_psihijatrije1.jpg

Дуга традиција војне психијатрије

05. 10. 2012

Симпозијум поводом 80 година војне психијатрије у организацији Клинике за психијатрију ВМА одржан је данас у амфитеатру Војномедицинске академије. Скуп је окупио најугледније стручњаке из области психијатрије на нашим просторима, а присуствовао му је и начелник Управе за војно здравство пуковник проф. др Зоран Поповић.
Симпозијум је отворио начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић честитавши јубилеј запосленима на Клиници и истакавши значај психијатрије као једне од најважнијих грана медицине. Истакао је да је целовит приступ пацијенту, било да се ради о повредама у рату или у миру, неопходан. Телесне ране су по природи повезане са психолошким сметњама: психолошка и психијатријска помоћ је зато потребна у свим фазама лечења. Нагласио је да је неопходан континуиран рад на подизању свести и међу војном и цивилном популацијом о важности очувања менталног здравља, као и да је у сваком зрелом друштву одлазак код психијатра исто што и одлазак код било којег другог лекара специјалисте.
Начелник Клинике за психијатрију ВМА пуковник доц. др Радомир Самарџић упознао је присутне са дугом историјом и организацијом војне и ратне психијатрије у Србији, започевши тиме низ стручних излагања којима је заједнички именитељ посттрауматски стресни поремећај.
Прво уводно предавање одржала је министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић, неуропсихијатар са темом „Стрес, психотична реакција и цитокински профили - могућности терапијске превенције“. Проф. Ђукић Дејановић истакла је да су познати многи етолошки чиниоци менталних поремећаја, иако се још увек у потпуности не знају етиопатогенетски механизми разбољевања. На данашњем новоу знања може се рећи да су ментални поремећаји мултифакторски узроковани, тј. да у њиховом настанку и испољавању учествују чиниоци и биолошке и психичке и социјалне природе.  
Директор Института за ментално здравље академик проф. др Душица Лечић Тошевски излагала је на тему заштите менталног здравља у Србији. Направивши својеврстан преглед европске статистике, представила је предности и проблеме психијатријске службе у нашој земљи и најавила будуће акције и мере превенције у склопу националне стратегије у овом домену.
Директор  Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије доц. др Нађа Марић Бојовић излагала је на тему телесне тежине новорођенчади при излагању стресу. У даљем раду симпозијума уследила су предавања лекара са ВМА у којима су обрађене теме суицида и болести зависности у војној средини, трендова у селекцији припадника Војске Србије, консултативне психијатрије, као и психолошко психијатријских аспеката мировних мисија.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас