EvropskiDanTranspalntacije12102015.jpg

Европски дан трансплантације на ВМА

12. 10. 2015

Европски дан донације и трансплантације органа обележен је на Војномедицинској академији низом предавања у циљу истицања значаја завештања органа и подизања свести грађана у нашој земљи.
Уводно предавање одржао је заступник начелника ВМА пуковник проф. др Зоран Шегрт и рекао да се у Европској унији 10. октобар обележава од 1996. године као Дан донације и трансплантације органа и да су неопходни услови за успешност трансплантационе медицине као врхунске гране медицине тимски рад, велико знање и посвећеност свих укључених у овај сложен процес. Додао је да су одлична комуникација и сарадња не само унутар једне здравствене установе, већ и са свим институцијама и појединцима који учествују у програму трансплантације и процесу предлагања и усвајања законске регулативе предуслови који ће обезбедити довољан ниво свести људи о значају донорства.
Према речима професора Шегрта даља интензивна промоција донорства и прилагођавања законске регулативе од изузетне су важности за нашу земљу у циљу елиминисања предрасуда и заблуда које прате овај процес и како би се сваком грађанину са листе чекања на трансплантацију органа, а којих према статистикама у Србији има 1000, обезбедили услови за овакав вид лечења. Говорећи о улози ВМА у развоју трансплантационе медицине у Србији професор Шегрт је поред увођења поступка завештања органа на Војномедицинској академији 2002. године, истакао резултате установе из области трансплантације бубрега и костне сржи, као и да се очекује проширење трансплантационог програма. Додао је још и да је трансплантациона медицина иако на први поглед веома захтевна и скупа, истовремено и веома исплатива јер омогућава рапидно побољшан квалитет живота код трансплантираних болесника, а њен изузетан успех огледа се у прекиду сложених, заморних и скупих дијагностичких процедура.
Уследила су предавања начелника Групе интерних клиника ВМА и координатора за трансплантацију органа ВМА пуковника проф. др Ђоке Максића, начелника Центра за трансплантацију солидних органа ВМА пуковника мр сц. мед. Невена Вавића и потпуковника др Драгана Ђорђевића са Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА. У излагањима је било речи о значају трансплантационе медицине и културе донорства ткива и органа у нашој земљи. Указано је на чињенице да се Србија са мање од пет потенцијалних донора на милион становника налази међу последњима у окружењу, да је за побољшање организације трансплантације у нашој земљи потребно да се обезбеди адекватан број органа за наше становништво што износи 20 до 25 донора на милион становника, као и да су професионализација целог процеса, повећање броја донорских болница и едукација трансплантационих тимова широм земље неопходни кораци на локалном и регионалном нивоу.
Последње предавање којем је присуствовао и декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду пуковник проф. др Небојша Јовић било је намењено кадетима. Имали су прилику да се упознају са важношћу програма трансплантације, развоја давалаштва органа и законском регулативом која прати овај са законског, етичког и стручног аспекта веома захтеван процес.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас