FA_VMA_2012_1.jpg

Годишња анализа рада ВМА за 2012. годину

01. 02. 2013

На редовној годишњој анализи функционалне способности Војномедицинске академије, која је одржана 1. фебруара 2013. године, анализиран је рад ВМА у претходној години и представљени су планови за текућу годину.
Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић рекао је да је 2012. година успешна за Војномедицинску академију по многим показатељима. Број прегледа и дневне хирургије у Специјалистичкој поликлиници повећан за више од 50 одсто у односу на претходну годину. Тиме је испуњен један од задатих циљева, који је уједно и светски тренд, а то је да се смањи број хоспитализација и повећа број прегледа и једнодневне хирургије.
Остварен је напредак на готово свакој од 27 клиника, 17 института и центара било да се ради о увођењу нових метода, технолошком осавремењивању, кадровском подмлатку и ојачавању, као школовању и усавршавању медицинског особља.
Проширени су капацитети хируршке интензивне неге са нових осам постеља за кардиохируршке пацијенте и пацијенте из трансплантационог програма, инсталиран је и пуштен у рад вишеслојни компјутеризовани томограф - КТ за спровођење конформалне радиотерапије код пацијената оболелих од малигних тумора, набављено седам савремених ултразвучних апарата који се користе у области кардиологије, ендокринологије, гинекологије, урологије и неурологије. ВМА је добила ресертификацију ИСО стандарда квалитета.
Што се образовања тиче, уписана је четврта генерација кадета Медицинског факултета ВМА, а почињу и докторске студије на ВМА. Примљено је 25 лекара из цивилства на специјализацију, а укупно 239 лица похађало је различите видове специјализација током 2012. године. Континуирана медицинска едукација део је готово свакодневних активности ВМА тако да је током 2012. године одржан 191 програм ове едукације на ВМА. Радило се паралелно на 32 научноистраживачка пројекта, а Етички одбор ВМА одобрио је извођење 40 клиничких студија.
Крајем децембра обележено је 10 година откако је ВМА покренула акцију потписивања донорских картица. Данас у Србији има више од 80.000 добровољних давалаца органа. У 2012. години изведено је 29 трансплантација бубрега на ВМА (15 од живих донора и 14 од кадаверичних) и трансплантиране су две јетре.
Међународна сарадња и у овој години била је веома интензивна. Поред успешне организације Балканског конгреса војне медицине, остварена је сарадња са бројним државама и међународним организацијама.
Организоване су и две кампање бесплатних прегледа за грађане. 1000 жена је прегледано у оквиру акције ВМА "Три минута која вам могу спасити живот", која је укључивала бесплатан преглед ПАПА теста и дигиталне компјутерске колпоскопије. Током акције ВМА у циљу раног откривања меланома и других облика канцера коже прегледано је 210 грађана, а код 17 прегледаних уочене су промене младежа које захтевају хируршко уклањање и хистопатолошку анализу због сумње на малигнитет.
Као један од најважнијих задатака за 2013. годину остаје континуирано подизање квалитета здравствених услуга и комуникације са пацијентима, рекао је генерал Новаковић.
Годишњој анализи ВМА присуствовали су начелник Управе за војно здравство пуковник проф. др Зоран Поповић, управник Центра војномедицинских установа пуковник др Душко Ристивојевић, начелник Војне болнице у Нишу пуковник др Радиша Витас, начелник Војномедицинског центра у Новом Саду пуковник др Братислав Бркљача, вршилац дужности заменика директора Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) др Златко Бешлагић, помоћник директора филијале РФЗО за Град Београд др Лепосава Пантић, представници Министарства одбране и Војске Србије.
 
Београд, 1. фебруар 2013. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас