389.jpg

Годишња конференција биохемичара Србије

05. 12. 2008

Београд, 5. децембар - У организацији Института за медицинску биохемију ВМА, Клиничког центра Србије, Друштва медицинских биохемичара Србије и Научног фонда „Професор Иван Беркеш“, у амфитеатру ВМА одржана је Једанаеста годишња научна конференција биохемичара Србије.
Ова конференција посвећена је животу и делу др Ивана Беркеша (1910-1997), професора Универзитета у Београду и утемељивача медицинске биохемије у Југославији, под чијим је руководством специјализирало преко 150 медицинских биохемичара, а магистарске и докторске тезе одбранило више десетина кандидата. Професор Беркеш је утемељивач и наше клиничке ензимологије, као независне научне дисциплине.
Присутне госте, међу којима је била проф. др Нада Ковачевић, декан Фармацеутског факултета у Београду, проф. др Нада Мајкић-Синг, директор Института за медицинску биохемију Клиничког центра Србије и др Велибор Цанић, директор Коморе биохемичара Србије, поздравио је Начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић. Он је у пригодном обраћању указао на значај медицинске биохемије у савременој дијагностици и лечењу пацијената и нагласио да је ВМА увек спремна за стручну и научну сарадњу у свим областима медицине, фармације, стоматологије са свима који имају заједнички циљ и мисију, а то је стално унапређење људског здравља. Генерал Јевтић честитао је и најбољим студентима Фармацеутског факултета у Београду којима су уручена специјална признања и награде научног фонда др Иван Беркеш, као и лекарима који су током 2008. године одбранили докторске тезе из области медицинске и клиничке биохемије, а који су резултате свог научног рада представили на овој конференцији. „Драге колеге, Ви, свршени студенти који тек ступате на стручну и научну позорницу, као и Ви који сте своја истраживања крунисали одбрањеним докторским тезама и отворили нове научне хоризонте, представљате светлу узданицу будућег развоја српске медицине“, нагласио је генерал Јевтић.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас