11.jpg

Грудни хирурзи ВМА на стручном усавршавању у Словенији

02. 11. 2011

Представник Клинике за грудну хирургију ВМА, мајор др Небојша Марић боравио је на стручном усавршавању у области минимално инвазивне грудне хирургије и лечења гастроезофагеалне рефлуксне болести у периоду од 5.09. до 31.10. 2011. године у болници "КОПА" Голник, Република Словенија. Стручни ментор лекару са ВМА био је емининтни словеначки грудни хирург др Марко Битенц.
У току успешно завршеног едукативног курса упознавања и коришћења модерних технологија и опреме за видео-асистирану грудну хирургију, доктор Марић је у својству асистента активно учествовао у свакодневном оперативном програму који подразумева извођење од три до шест операција дневно. Тиме је добио могућност да усвоји нове оперативне технике и принципе у лечењу ове болести.
Лапароскопска метода лечења гастроезофагеалне рефлуксне болести коју користи др Битенц представља јединствену методу у свету и модификација је фундопликације желуца по "Тоupetu". С обзиром да се ова интервенција у Србији не изводи на тај начин, ВМА је оваквим видом стручног усавршавања свог медицинског кадра добила могућност да ову методу лечења уведе у клиничку праксу ВМА, за шта има подршку словеначке стране. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас