320.jpg

IN MEMORIAM – Генерал Јован Бјелић

07. 05. 2009

Београд, 7. мај - Данас  је, после краће али тешке болести, преминуо генерал-потпуковник у пензији, доц.др Јован Бјелић. Памтићемо га као изузетног стручњака и узорног официра, одговорног, праведног и посвећеног руководиоца, хуманог  и племенитог човека  и учитеља генерација наших гастроентеролога. Управа ВМА високо цени његове доприносе у развоју и афирмацији ВМА  на чијем је челу био четири године, у тешким временима ратних 90-тих. Његово име остаће обележено светлим словима у трајању ВМА као путоказ онима који ће доћи после нас.  
Доц др  Јован Бјелић рођен је 1931.године у селу Конатице, општина Обреновац. Основну школу и гимназију завршио је у Београду, где је и матурирао у првој мушкој гимназији са одличним успехом. За време студија био је главни и одговорни уредник стручног часописа „Медицински подмладак“ и потпредседник Савеза студената Београдског универзитета. Студије медицине завршио је 1959. године са средњом оценом 8.5 и након завршеног лекарског стажа и Школе резервних официра  Санитетске службе до 1963.године био је начелник санитета Првог гардијског пука.  
Специјализацију из интерне медицине завршио је 1967.године са одличним успехом, а затим испунио све услове за звање гастроентеролога. Завршио је обуку за све ендоскопске дијагностичке и терапијске процедуре из гастроентерологије, делом у клиници Bichat у Паризу.
Један је од оснивача Института за гастроентерологију ЈНА, касније Клинике за гастроентерологију ВМА, где је био начелник Одељења за функционалну дијагностику и хипотермију, а затим начелник Одељења за пробавни тракт.
Пет година је био предавач на последипломским студијама из гастоенерологије на  Медицинском факултету у Београду, као и члан Државне комисије за гастроентерологију.
За доцента интерне медицине изабран је 1974, а реизабран 1980.године.
Објавио је више од 100 стручних и научних радова у домаћим и страним часописима.
У чин генерал-мајора унапређен је 1991. године, а у чин генерал-потпуковника 1995.године.
Заменик начелника ВМА био је од 1986. до 1992.годинe, а начелник ВМА од марта 1992. до јуна 1996.године.        

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас