283.jpg

Институт за хигијену ВМА: опремљеност, стручност, врхунски резултати

27. 07. 2009

Београд, 27. јул - Институт за хигијену Сектора превентивне медицине ВМА је акредитована установа за вршење микробиолошких и хемијских анализа и суперанализа намирница, дијететских суплемената, воде и предмета опште употребе у циљу утврђивања њихове здравствене исправности.
У те сврхе Институт је прошле године опремљен најсавременијим апаратима, међу којима се истичу течно-масено-масени анализатор и real-time PCR за микробиолошку анализу хране. Захваљујући оваквој опремљености материјалним средсвима и стручњацима који их користе, Институту за хигијену ВМА је поверена комплетна микробиолошка анализа хране која се припремала за спортисте учеснике манифестације "Универзијада 2009" као и воде у спртским базенима током ове манифестације.
Активност Института за хигијену ВМА у медицинском збрињавању манифестације Универзијаде спроведена је према усвојеним Плановима спровођења контроле исправности воде у базенима и исправности хране за време манифестације "Универзијада 2009".
У овом периоду у Институт je достављено укупно 2 568 узорака хране. У склопу испитивања микробиолошке исправности достављених узорака извршено је укупно 14 113 анализа. За вршење потребних анализа, изливено je и употребљено 14 300 различитих микробиолошких подлога.
У истом периоду екипe Института за хигијену вршилe су свакодневни обилазак спортских базена у циљу утврђивања хигијенске исправности воде за купање. Укупно је узето 117 узорака воде и извршено 2 223 анализа воде, од тога 1 638 хемијских испитивања и 585 микробиолошких анализа.
У саставу Института за хигијену ради и једина климатска комора у окружењу, у којој се испитује физиолошка реакција организма на различите услове средине (топлоту, хладноћу, влажност, струјање ваздуха и др.). Институт је такође познат по реномираном Саветовалишту за исхрану, које се дуги низ година успешно бави испитивањем исхране и ухрањености и израдом колективних и индивидуалних програма исхране, како за кориснике у систему одбране, тако и за грађане Србије и окружења.
Припадници Института се баве наставним и научноистраживачким радом (у саставу су четири доктора наука и три магистра, од којих су два доцента и један асистент).
Начелник Института је ВС доц. др Соња Радаковић, специјалиста хигијене, субспецијалиста исхране и стручњак из области термофизиологије, адаптације и аклиматизације људског организма на екстремне услове околине. Објавила је 120 публикација. Заменик је шефа катедре за превентивну медицину ВМА и наставник на Високој школи Војномедицинске академије.  
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас