370.jpg

Институт за трансфузиологију: нова опрема и нове методе

21. 01. 2009

Београд, 21. јануар - Aнгажманом трансфузиолога ВМА у току 2008. године прикупљено је преко 9.500 литара крви у Институту и гарнизонима Војске Србије од 18.000 давалаца. За рад мобилних екипа обезбеђено је још једно наменско трансфузиолошко возило .
Поред тестирања узорака крви комерцијалним „ELISA“ тестовима последње генерације, сви давоци тестирани су најсавременијом „NAT-PCR“ технологијом, у циљу обезбеђивања максимално “сигурне“ крви. Ради објективизације резултата имунохематолошких тестирања, уведен је „Orthoscan sistem“ за аутоматско очитавање резултата. У циљу побољшања квалитета продуката од крви, обезбеђени су инкубатор „мешалица“ за тромбоците, апарати за суво отапање плазме и бројач крвних ћелија. На пољу изучавања терапијске примене матичних ћелија (МЋ) за потребе конвенцијалних трансплантација и у областима регенеративне медицине, уведени су тестови за квантификацију примитивних и зрелих категорија матичних ћелија прикупљених из костне сржи и периферне крви. Уведен је тест испитивања функционалне очуваности матичних ћелија, коришћењем маркера апоптозе. Урађено је више од 100 процедура прикупљања и криоконзервације матичних ћелија за потребе трансплантације, односно регенеративне медицине.
У циљу даљег стручног усавршавања у 2008. години, један лекар је магистрирао, један је завршио специјализацију, а двоје је уписало докторске академске студије.
Управа ВМА високо вреднује рад Института за трансфузиологију ВМА са пуковником проф.др Мирољубом Тркуљићем на челу.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас