503.jpg

Изведена прва торакоскопија код кифозе

25. 04. 2014

Прва комбинована операција видеоасистиране торакоскопске хирургије и класичног хируршког захвата корекције урођеног деформитета кичме код деце изведена је на Клиници за неурохирургију ВМА.
Операцију корекције конгениталне кифозе кичменог стуба, настале услед урођеног поремећаја развоја пршљенова код дечака старости 15 година, извели су ппук. др Миленко Савић специјалиста Клинике за неурохирургију и ппук. др Небојша Марић специјалиста Клинике за грудну хирургију.
У првом акту операције урађена је ендоскопска торакоскопија и приступљено је грудном кошу без класичног отварања, одвојени су велики крвни судови, а кичмени стуб олабављен како би се деформитету приступило са задње стране. У наставку операције деформитет погрбљености је у потпуности исправљен, кичмени стуб фиксиран шрафовима, а дечак је већ од следећег дана био покретан.
Предности оваквог комбинованог хируршког приступа огледају се у томе што операција траје краће, мањи је губитак крви, деформитет је могуће комплетно исправити, а опоравак пацијената је знатно бржи. Све набројано је од посебне важности код осетљивих категорија пацијената као што су деца и старије особе.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас