229.jpg

Јачање међународног угледа ВМА

20. 12. 2009

Београд, 20. децембар - Међународни углед ВМА је све снажнији, а њено место на научној и стручној мапи Европе и света је јасно препознатљиво, о чему говоре и интензивне активности и сусрети који су се одиграли у нашој установи претходних неколико дана.
Унапређење српско-египатске војноздравствене сарадње (15.12.)
У оквиру договора о унапређењу српско-египатске билатералне војне сарадње, ВМА је посетио изасланик одбране Републике Египат пуковник Abdel Hameed Abdel Fatah Abdel Hameed Matwly који је у разговору са начелником ВМА, генерал-мајором проф.др Миодрагом Јевтићем разговарао о сарадњи у домену две санитетске службе и изразио посебан интерес за школовање и усавршавање медицинског кадра у ВМА.
Хирурзи из Италије у ВМА (16.12.-17.12.)
Четворочлани тим стручњака хируршке болнице у Фиренци које је предводио проф. др Guisto Pignata посетио је ВМА и заједно са лекарима Клиникe за општу и абдоминалну хирургију ВМА извео две операције тумора ректосигмоидног дела колона лапароскопском методом по Dixon-u, чиме се знатно смањује лежање у болници и опоравак болесника. На овај начин се употпуњује програм минимално инвазивне хирургије који се у нашој установи успешно спроводи већ неколико година. Гости из Италије су са хирурзима ВМА разменили стручна искуства и размотрили могућности даље заједничке сарадње.

Успешна ресертификација стандарда квалитета ВМА (14.12.-17.12.)
Мешовити грчко-српски стручни тим који су предводили експерти интернационалне сертификационе компаније DQS из Атине господин Fanis Gynos и господин Symeon Porykis са сарадницима извршили су у ВМА проверу спровођења интегрисаног система квалитета менаџмента - ISO 9001, заштите животне средине, здравља и безбедности на раду - ISO 14001, ISO 18001 и припреме и безбедности хране - ISO 22000. Након детаљне провере установљено је да се у ВМА годину дана након сертификације, успешно спроводи и стално побољшава систем квалитета менаџмента у свим испитиваним областима. – ВМА је гигант по свим димензијама, по могућностима, капацитетима, кадровима, препознатљив по својим резултатима и ван граница Србије. Војна организација условљава специфичан склад, хијераријско устројство и јасно поштовање норми и прописа који се спроводе у Вашој установи. Аии ВМА је такође и отворена институција која веома успешно и професионално комуницира са јавностима. А систем стандарда и квалитета менаџмента заснива се управо на два основна постулата, а то су : организација и комуникација. – истакао је господин Gynos на крају вишедневне контроле спровођења стандарда квалитета у ВМА. У разговорима са представницима највишег руководства ВМА изнети су и предлози за даље унапређење овог система.
Међународни семинар о хитним стањима у војној медицини (18.12.-19.12.)
Сарадња војноздравствених служби Србије, Бугарске, Грчке, Румуније и Турске у оквиру Балканског комитета војне медицине одвија се све успешније, а наша земља оправдава своје место пуноправног члана ове асоцијације. У оквиру многобројних заједничких активности, ВМА је била организатор и домаћин дводневног семинара на тему „Хитна стања у војној медицини“. Осим представника земаља чланица Комитета, састанку су у својству специјалног госта присуствовали и војни лекари из Краљевине Норвешке, која је наш стратешки партнер на пољу међународних интеграција.
Присутним гостима обратио се начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић који је том приликом истакао да су масовне катастрофе, међу које спадају и рат и тероризам, пошаст и сурова реалност савременог доба и да је са тог аспекта посебно важна сарадња и размена искустава у областима медицинског збрињавања хитних стања. – Ми у Војномедицинској академији имамо стручњаке који, нажалост, сплетом несрећних историјских околности имају богато искуство у овој области, посебно у домену ратне хирургије.То искуство смо спремни да поделимо са другима у интересу општег добра, али искрено желимо да Вам ова знања што мање требају. Добродошли у ВМА!-рекао је генерал Јевтић поздрављајући присутне госте.
Експерти ВМА су током првог дана рада гостима представили знања и искуства из области кардиопулмоналне реанимације, збрињавања прострелних повреда екстремитета пројектилима велике разорне снаге и акутног абдомена, примене реконструктивне микрохирургије у третману ткивних дефеката код ратних повреда, збрињавања хитних стања у неурохирурфгији, ратних повреда грудног коша и ратних повреда фацијалног нерва.
Другог дана семинара обрађене су теме из области интерне медицине и односиле су се на дијагностику и лечење акутне реналне инсуфицијенције, диференцијалну дијагностику акутног артитиса, акутне уртикарије и ангиоедема, збрињавања акутних инфекција централног нервног система и и стрептококног токсичног синдрома, као и на третман акутног коронарног синдрома и ендокринолошких хитних стања.
Присутни гости изразили су високо задовољство презентованим излагањаима и могућностима свеобухватне сарадње са ВМА у области лечења, едукације, али и заједничког рада на научноистраживачким пројектима и задацима из области војне медицине.    

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас