Stenoza-donje-suplje-vene.jpg

Јединствена операција на јетри изведена на ВМА

08. 06. 2017

Комплексан хируршки захват током којег су премештени крвни судови јетре и доње шупље вене и креиран нов крвоток до срца уградњом вештачког графта дугог 25 центиметара, успешно је изведен на Војномедицинској академији.
Операција којом је превенирана будућа трансплантација јетре урађена је код пацијенткиње старости 61 годину која се успешно опоравља. Код ње је пре 15 година оперисана паразитарна болест јетре (ехинокок) након чега је дошло до компликација у виду промене тока крви кроз јетру због сужења доње шупље вене.
Хирургија ове врсте која се изводи на јетри и отвореном срцу ретка је и броји десетак случајева у свету. У нашој земљи сада је изведена први пут захваљујући интервентој радиолошкој дијагностици и иновативности и искуству хируршког тима Војномедицинске академије.
Хируршки тим предводили су проф. др Дарко Мирковић из Клинике за општу хирургију, ппук. др Зоран Бјелановић из Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију и начелник Клинике за кардиохирургију пук. проф. др Радоје Илић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас