Transplantacija_28012018-1.jpg

Још једна успешна трансплантација у ВМА

09. 03. 2018

У Војномедицинској академији успешно је урађена трансплантација бубрега код Н.М. (1993.) из Божевца, Мало Црниће.
Ово је седма трансплантација бубрега уз једну трансплантацију јетре које су успешно урађене у ВМА од почетка године што je добар резултат трансплантационог програма ВМА у првом кварталу 2018. године. Након утврђене мождане смрти и уз претходно добијену сагласност породице донора до сада су урађене две трансплантације бубрега и јетра, а осталих пет трансплантација бубрега су биле живе сродне трансплантације.
Трансплантације бубрега током ове године карактерише учесталост сродног давалаштва, а најчешћи даваоци овог парног органа биле су мајке својој деци, као што је и сада случај. Двадесетпетогодишњи реципијент бубрега Н.М. налазио се на кућној дијализи око шест месеци, а захваљујући трансплантацији очекује га квалитетнији начин живота.
Целокупан програм трансплантације у ВМА, који укључује захтевне хируршке технике успешно се реализује без раних хируршких компликација. Такође, захваљујући модерној индукционој имуносупресивној терапији уз имуносупресивну терапију одржавања, није било акутног одбацивања органа. Акценат у даљем праћењу трансплантираних пацијената наставиће се по принципу мултидисциплинарног вођења пацијената у циљу дуготрајног и квалитетног преживљавања болесника и трансплантираних органа.
Током 2017. године у Војномедицинској академији урађене су две трансплантације јетре, 20 трансплантација бубрега (шест кадаверичних и 14 од живих донора) и 60 трансплантација матичних ћелија хематопоезе (33 алогене и 27 аутологних).
Програм завештања органа покренут је у Војномедицинској академији 2002. године, а годишње преко 1000 грађана потпише донорску картицу у ВМА. Више информација видети на: Програм завештања органа.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас