300.jpg

Јубилеј Клинике за ургентну и клиничку токсикологију ВМА

17. 06. 2009

Београд, 17. јун - Четрдесет и пет година постојања и рада Клинике за ургентну и клиничку токсикологију ВМА свечано је обележено у амфитеатру ВМА у присуству најодговорнијих представника и великог броја припадника ВМА на челу са начелником, генерал-мајором проф.др Миодрагом Јевтићем. Прослави су присуствовали и начелник Управе за здравство Министарства одбране (МО) Србије, бригадни-генерал доц.др Вељко Тодоровић са сарадницима, председник Националне комисије за спровођење Конвенције о забрани употребе хемијског оружја амбасадор Братислав Ђорђевић и велики број колега из других здравствених институција у Србији са којима ова Клиника остварује успешну сарадњу.
Запосленима у Клиници за ургентну и клиничку токсикологију овај вредан јубилеј честитао је начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић који је том приликом рекао:
-Даме и господо, уважене колегинице и колеге, великани српске токсикологије и фармакологије,  поштовани професори, сарадници и пријатељи, добродошли у Војномедицинску академију - престоницу српске медицине, храм науке и интегративни део академске заједнице Србије! Након великих напора и нимало лаке борбе за доказивање неспорних вредности, Војномедицинска академија изборила се за позицију која јој је одувек припадала. Професори и доценти  ове установе најзад ће своја знања и искуства моћи да преносе будућим војним лекарима, онима које ћемо спремити и обучити да једног дана наставе нашим путем. Јединствена искуства у области токсиколошке службе, медицинског збрињавања повређених и оболелих у условима хемијских и технолошких акцидената,  дакле све оно чиме се бави наш Центар контролу тровања као референтна национална институција, имаће посебно место у студијским програмима, али и у образовању наших будућих студената – нагласио је генерал Јевтић и истакао да ће Управа  ВМА и убудуће пружати пуну подршку токсиколшкој служби.
 
Присутним гостима обратио се и бригадни генерал доц.др Вељко Тодоровић, начелник Управе за здравство МО који је и сам клинички токсиколог и вишегодишњи начелник Клинике за ургентну клиничку токсикологију.
Генерал Тодоровић је, између осталог, нагласио да токсикологија, уз ратну хирургију, ортопедију, превентивну медицину и учешће санитетских тимова у мировним мисијама спада у императиве даљег развоја војног здравства.
 
Пуковник проф.др Душан Јовановић, начелник Центра за контролу тровања, чији је интегративни део и ова клиника, говорио је развоју и организацији токсиколошке службе у Војсци од њеног настанка до данас.
 
Проф.др Славица Вучинић, Начелник Клинике за ургентну и клиничку токсикологиију ВМА говорила је о задацима, организацији и капацитетима Клинике, као и најважнијим ретзултатима у области едукације, научноистраживачког рада и међународне сарадње.
Доц.др Јасна Јовић-Стошић говорила је о организацији информационог одељења Клинике са јединственом богатом базом података о штетним агенсима.
Клиника за ургентну и клиничку токсикологију ВМА је једина специјализована установа те врсте у нашој земљи у којој се годишње лечи преко 3500 пацијената Србије, али и из  Републике Српске и Црне Горе. Њен значај посебно је изражен у ванредним ситуацијама као што су масовни хемијски акциденти. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас