200.jpg

Књига о туморима срца

12. 03. 2010

Београд, 12.март - Проф.др. Сашо Рафајловски, стручњак Клинике за ургентну интерну медицину ВМА аутор је значајног научног дела, књиге са насловом Тумори срца, која свеобухватно обрађује ово веома ретко кардиолошко и онколошко обољење, о коме се доскора веома мало знало. Аутор ове публикације, врхунски научник и савршен практичар, упустио се у изузетно замашан и тежак посао да прикупи што више информација о туморима срца и да их ваљано систематизује. Највећи део рада проф.Рафајловски посветио је препознавању ових тумора, њиховом правовременом дијагностиковању и ефикасном лечењу.
Књига је написана као савремени уџбеник, а у посебним поглављима описане су опште карактеристике тумора срца, примарни бенигни и малигни тумори срца, перикарда и великих крвних судова, у одраслих и деце и секундарни тумори доспели из разних делова организма. Посебно су анализирани дијагностички поступци и терапијске процедуре, са завршним освртом на сврсисходност и значај превенције. У књизи су објективно изнети и анализирани подаци добијени у клиничкој пракси у ВМА, који су упоређени са резултатима истраживања у свету. Иначе, симптоматологија свих тумора срца је толико неспецифична да се и данас тешко и ретко откривају иако су налажени код готово четвртине особа са дисеминованом малигном болешћу. За збрињаавање тумора срца, превасходно су задужени кардиохирурзи, а терапијски приступи се све више усавршавају у смислу неопходне системске терапије.
Ова књига је уџбеник и приручник и својеврсни подсетник за лекаре који се у свом раду сусрећу са туморима срца. Обогаћена је великим бројем фотографија тумора срца са свим макроскопским и микроскопским детаљима.    

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас