01.jpg

Колегијум ВМА донирао крв у обновљеним просторијама Института за трансфузију ВМА

17. 11. 2011

Колегијум Војномедицинске академије, на челу са начелником ВМА пуковником проф. др Маријаном Новаковићем добровољно је донирао крв Институту за трансфузију ВМА данас, 17. новембра 2011. године. Непосредни повод акције, која има за циљ подизање о важности овог хуманог чина који на директан начин спасава људске животе, је пуштање у рад обновљене и осавремењене сале за прикупљање крви на Институту за трансфузију ВМА. Тиме су обезбеђени услови да се на ВМА дневно узима и до 70 одсто укупно дониране крви уз могућност непосредне прераде у лабилне и стабилне хемопродукте. Данашњом акцијом прикупљено је око 5 литара крви.
Институт за трансфузиологију ВМА је формиран пре шест деценија - поред непосредне улоге у дијагностиковању и лечењу хематолошких, али и других болести и поремећаја – свакако један од основних и најзначајнијих задатака је снабдевање клиника ВМА, а по потреби и могућностима и других санитетских, односно здравствених установа хемопродуктима.
Првих неколико деценија постојања и деловања, тачније до краја 90-тих година, број прикупљених јединица у просторијама Института је износио свега око 5-10 одсто, док је на терену - практично искључиво у гарнизонима војске - узето око 90-95 одсто крви. Због значајне редукције броја припадника Војске Србије, а у складу са њеном реорганизацијом, као и због промене у структури хоспитализованих болесника (већи број цивилних осигураника), била је неопходна промена стратегије прикупљања крви, тј. прилагођавање новонасталим околностима да би биле задовољене све потребе ВМА у хемопродуктима.
Да би било омогућено ефикасно и прикладно прикупљање крви по данас важећим стандардима, у току 2011. године изведена је адаптација (осавремењивање и проширење) просторија Одељења за конзервирање крви, уз увођење нових поступака у циљу постизања функционалног унапређења процеса рада. Као резултат тога, данас је Институт у могућности да дневно прикупља крв од стотинак – а по потреби и од више – давалаца, и то, у складу са највишим стандардима трансфузијске медицине. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас