142.jpg

КОМПАРТМЕНТ СИНДРОМ: ДИЈАГНОЗА И ЛЕЧЕЊЕ

19. 08. 2010

Београд, 19.август-Мајор, асистент др Александар Томић из Клинике за васкуларну хирургију ВМА аутор је управо објављене научне књиге под насловом „Компартмент синдром“ у којој су сабрана искуства самог аутора, али и осталих хирурга ВМА у збрињавању Компартмент синдрома, честе компликације која се појављује након повреда крвних судова доњих и горњих екстремитета.

Компартмент синдром је стање повишеног хидростатског притиска у мишићним ложама које може да се јави после збрињавања повреда мусколоскелетног система и магистралних крвних судова. Услед повишеног притиска екстрацелуларне течности у ограниченом простору компромитује се микроциркулација и узрокује исхемија неуромускуларног ткива. Редуковањем капиларног, а касније и артеријског и венског протока угрожава се виталност свих елемената мишићног одељка. Благовременом хируршком интервенцијом ово стање се успешно решава, док непрепознавање проблема и неадекватно реаговање у крајњој консеквенци може довести до губитка екстремитета.

У књизи су дати дефиниција, епидемиологија, етиологија и патофизиологија настанка Компартмент синдрома, дијагностика која укључује и аутохтону ауторову методу модификације мерења притиска у мишићној ложи, као и технике хируршког збрињавања (фасциотомије). Описане су и компликације које се могу јавити након интервенције и поступци њиховог збрињавања.


- Ратни сукоби на нашим просторима у последњој деценији двадесетог века, као и велики број мирнодопских повреда ектремитета и масовних повређивања чији смо, нажалост, свакодневни сведоци, намећу потребу да лекар-хирург буде едукован и приправан за хитно и правилно реаговање у суочавању са изазовима хируршког збрињавања.Општи и васкуларни хирурзи, ортопеди, пластични хирурзи ВМА имају велико искуство у овој области, а јединствена знања којима су овладали несебично преносе млађима, који су спремни да их прихвате и надограђују. Књига магистра Александра Томића сведочи о томе да смо ја и моје колеге у томе успели што ме као хирурга и начелника ВМА испуњава посебним задовољством – каже генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић у рецензији књиге.

Генерал Јевтић истиче да је мултидисплинарност у лечењу политрауматизованих део савремене хируршке доктрине и да управо због тога ова књига може бити вредан уџбеник за последипломску и специјалистичку наставу за лекаре различитих хируршких грана.

Мајор асистент мр Александар Томић је начелник Другог одељења Клинике за васкуларну хирургију ВМА. Члан је трансплантационог тима ВМА коме даје свој пуни стручни допринос, посебно у области трансплантације бубрега.Бави се научно-истраживачким радом и аутор је више научних и стручних радова из домена васкуларне и трансплантационе хирургије.

 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас