Transfuzija 11102018.jpg

Конгрес из области трансфузијске медицине

12. 10. 2018

Национални конгрес са међународним учешћем под називом "Анализе нуклеотидне секвенце генома вируса у медицинској дијагностици" у организацији Института за трансфузиологију и хемобиологију Војномедицинске академије одржан је у четвртак, 11. октобра 2018. године у амфитеатру ВМА.
Конгрес је отворио заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић и рекао да су оваква стручна окупљања за ВМА и свечаност у име струке и науке, а у славу здравља и човека. Истакао је да је граница између здравља и нездравља танка, покретна, осетљива, али снажна и истрајна као што је и сама крв. Крв је медијум који се преноси са човека на човека и тиме поправља квалитет живота или продужава живот пацијенту, што је и основна сврха медицине. Зато је, каже проф. Динчић, неопходно развијати методе имунохематологије, лабораторијске анализе, терапијске аферезе, матичнх ћелија, коагулације, као и ћелијске терапије. У име ВМА, изразио је захвалност организатору конгреса, као и свим гостима из земље и иностранства који су гарант квалитетне научне расправе у области трансфузиологије.
Заступник начелника Института за трансфузиологију и хемобиологију проф. др Душан Вучетић у име организатора се захвалио свима који су дошли да поделе новости у области трансфузиологије и изразио задовољство што ће млађе колеге имати прилику од старијих да уче на најбољи начин. Као првог предавача, најавио је проф. др Жана Пјера Алена (Jean Pierre Allain) са Универзитета у Кембриџу који је предавао на тему утицаја секвенцирања вирусног генома у дијагнози вирусних инфекција у трансфузији.
На конгресу који је окупио 165 учесника, кроз 12 предавања, обрађене су области трансфузијске медицине која се односе на PCR-NAT тестирање узорака крви добровољних давалаца, а о важности осавремењивања трансфузиолошких центара, поред припадника ВМА, говорили су еминентни научници из области вирусологије, трансфузиологије и базичних наука из Велике Британије, Словеније, Хрватске и других здравствених установа у нашој земљи.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас