mod 05-05-2022.jpg

Министар Стефановић и амбасадор Хил на уручењу америчке донације ВМЦ „Карабурма“

05. 05. 2022

Министар Стефановић се захвалио амбасадору Хилу на донацији која се састоји од 64-слајсног скенера и покретног рендген апарата и рекао да је важно да наши војници увек буду најбоље могуће збринути, да знају да имају војно здравство које брине о њима у сваком тренутку, али и подсетио да војно здравство данас брине и о свим другим грађанима Србије.
- Желим да се захвалим амбасадору Хилу и Сједињеним Америчким Државама на досадашњој одличној сарадњи коју смо имали у свим годинама иза нас. У последњих десетак година имали смо донације у цео сектор Министарства одбране и Војску Србије веће од 47 милиона долара и повод данашњег сусрета, такође, је једна лепа ствар, а то је донација мултислајсног скенара и рендген уређаја који ће бити у војној ковид болници у Карабурми. Надамо се када ковид буде ускоро иза нас да ће да ће ови дијагностички уређаји бити зачетак стварања војне болнице, са пуним капацитетом, са уређењем које планирамо и набавком нових уређаја – рекао је министар Стефановић.
Он се захвалио и на подршци коју су Сједињене Америчке Државе дале војном здравству у Србији у последњих десет година.
- Те инвестиције су биле значајне и у техници и опреми, али и у тренингу наших људи. Стратешко партнерство које имамо јесте нешто што желимо да развијамо и у будућности. За нас је важно да наши војници увек буду најбоље могуће збринути, да знају да имају војно здравство које брине о њима у сваком тренутку, а као што знате, војно здравство данас брине и о свим другим грађанима Србије. Наша Војномедицинска академија и наши Центри су отворени за све грађане Србије 24 сата сваког дана. Спремни смо да им пружимо сваку могућу помоћ и са огромним знањем, огромним искуством и свим лекарима и медицинским особљем које тамо ради и верујем да смо показали како се успешно спашавају животи – рекао је министар Стефановић.
Министар одбране је, такође, захвалио и медицинском особљу и лекарима ВМЦ „Карабурма“ на свему што су чинили за грађане наше земље. 
- Још једном хоћу да се захвалим и свим људима који су радили и раде данас овде у Војномедицинском центру „Карабурма“, који су у најтежим временима ковида спашавали животе не размишљајући о себи, као и свим људима из војног здравства, који су посвећени сваком свом пацијенту и поносно представљају Србију и свуда у свету и кроз наше мировне мисије, али и у нашој земљи. Још једном желим да се захвалим амбасадору Хилу на овој заиста сјајној донацији и очекујем да тако добру и успешну сарадњу наставимо и у будућности – рекао је министар Стефановић.
Амбасадор Хил захвалио је министру Стефановићу на прилици да посети ту војноздравствену установу која је прве класе и да присуствује нечему што означава развој сарадње.
- Мислим да је битно да сваки родитељ који шаље сина или ћерку у војску треба да зна да ће његово дете имати најбољу могућу негу и то је заиста тачно овде у Србији. Ово није само питање сарадње и техничке опремљености, већ и способности Србије да употреби овакву опрему и да искористи да она у потпуности функционише како треба. Радујем се сарадњи наше војске са Војском Србије на свим нивоима, и ми имамо много генерала, али рекао бих да је „Џенерал електрик“ заслужан за ово – рекао је амбасадор Хил. 
Он је рекао да се радује будућој сарадњи и додао да ће се трудити да види шта је то што још може бити учињено и посебно захвалио на данашњој прилици да упозна представнике војног здравства.
Командант привремене војне болнице „Карабурма“ пуковник др Иво Удовичић, током обиласка медицинске опреме, представио је њен значај, као и ток инфраструктурних радова који су претходили.
Церемонији су присуствовали и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Радивоје Анђелковић, начелник Војномедицинске академије пуковник Мирослав Вукосављевић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица, изасланик одбране САД у Београду пуковник Кори Шеј и представници Канцеларије за сарадњу у области одбране САД.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас