IMG_3802.jpg

Млади лекар са ВМА најбољи истраживач на Конгресу EPC у Прагу

29. 06. 2012

Представници Клинике за општу хирургију Војномедицинске академије учествовали су на 44. конгресу Европског панкреасног клуба (European Pancreatic Club - EPC) и 7. интернационалнoм симпозијуму стечених болести панкреаса (International Symposium on Inherited Diseases of the Pancreas - ISIDP), који су одржани од 20. до 23. јуна 2012. године у Прагу, Република Чешка. Наведени састанци су једни од најзначајнијих светских конгреса када је у питању тематика везана за болести панкреаса, на којима активно учешће имају водећи светски здравствени центри.
Мултидисциплинарна предавања обрађивала су ужа подручја дијагностике и конзервативног и хируршког лечења акутног и хроничног панкреатитиса и тумора панкреаса. Међу предавачима и учесницима Конгреса у Прагу били су истакнути светски хирурзи, гастроентеролози, генетичари и патофизиолози, као и председник EPC-а др Хелмут Фрис, један од водећих светских панкреасних хирурга и творац скоринг система за процену тежине акутног панкреатитиса, професор Клемент Имри.
Ове године је Клиника за општу хирургију ВМА по први пут на састанку имала прихваћене три презентације које се баве тематиком дијагностике, процене тежине и лечења акутног панкреатитиса, а које су презентоване од стране проф. др Дарка Мирковића и др Михаила Безмаревића.
  1. "Рани резултати једноцентричне декомпресивне студије" (Декомпресивна лапаротомија са привременим затварањем абдомена насупрот перкутаној пункцији уз пласирање абдоминалног катетера код пацијената са абдоминалним компартмент синдромом у току акутног панкреатитиса)
  2. BISAP скоринг систем и Procalcitonin насупрот APACHE II скоринг систему и С-реактивном протеину у раној процени тежине и исхода акутног панкреатитиса
  3. Корелација између Procalcitonin-а и интра-абдоминалног притиска, као и њихова улога у процени тежине и исхода акутног панкреатитиса
За рад под насловом "Рани резултати једноцентричне декомпресивне студије" (Декомпресивна лапаратомија са привременим затварањем абдомена насупрот перкутаној пункцији уз пласирање абдоминалног катетера код пацијената са абдоминалним компартмент синдромом у току акутног панкреатитиса) др Михаило Безмаревић је награђен од стране стручне комисије Конгреса за најбољег младог истраживача. 
ВМА је установа у којој се лечи највећи број болесника са тешком формом акутног панкреатитиса у земљи. Искуства ВМА у лечењу болесника са абдоминалним компартман синдромом у тешкој форми акутног панкреатитиса изазвала су велико интересовање међу учесницима Конгреса.
 
29. јун 2012. године
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас