OS Poljska.jpg

Могућности војноздравствене сарадње са Пољском

09. 06. 2017

Начелник санитетске службе Оружаних снага Пољске бригадни генерал Станислав Жмуд посетио је Војномедицинску академију. Тема састанка била је размена искустава у циљу сагледавања могућности билатералне војномедицинске сарадње.
Заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић поздравио је пољског госта и укратко га упознао са организацијом војног санитета у Србији. Заступник начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић изразио је уверење да је заједничка историја, која је пуна позитивних примера сарадње на пољу војне медицине, нарочито у Првом светском рату, одлична основа за будућу сарадњу.
Начелник Сектора за лечење пуковник проф. др Зоран Шегрт представио је најновија достигнућима ВМА у области лечења, а декан Медицинског факултета (МФ) ВМА пуковник проф. др Небојша Јовић рад Факултета на сва три нивоа академских студија. Закључено је да ће са почетком трогодишњих струковних студија за медицинске сестре на МФ ВМА ове године бити заокружено лечење, школовање и научноистраживачки рад у једној институцији под једним кровом, што ВМА чини јединственом установом таквог типа организације у свету.
Бригадни генерал Жмуд и пуковник проф. др Вукосављевић присуствовали су раније истог дана откривању споменика проф. др Лудвику Хиршфелду (Ludwik Hirszfeld), у организацији Амбасаде Републике Пољске у Београду и Српског лекарског друштвао. Проф. др Лудвик Хиршфелд (1884-1954), пољски научник и лекар, био је велики пријатељ српског народа и добровољни лекар у Српском војном санитету током Првог светског рата од 1915. до 1919. године.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас