Dan_borbe_protiv_mozdanog_udara.jpg

Мождани удар - од нихилизма до реалног оптимизма

31. 10. 2018

Стручни састанак посвећен Светском дану борбе против можданог удара под називом „Мождани удар - од нихилизма до реалног оптимизма“ у организацији Друштва неуролога Србије на чијем се челу налази начелник Групе неуропсихијатријских клиника Војномедицинске академије пуковник проф. др Ранко Раичевић, одржан је 29. октобра 2018. године у Београду.
Професор Раичевић истакао је да васкуларне болести мозга представљају трећи водећи узрок оболевања и умирања у свим земљама света, као и да се по трошковима лечења убрајају у обољења са највећим издвајањима за здравствену заштиту у већини земаља у Европи. Како је рекао, савремено лечење можданих удара у нашој земљи захваљујући неуролозима свих профила и њиховим сарадницима по европским је и светским стандардима, а напредак је омогућен захваљујући раду и доприносу бројних генерација медицинара из периода када је неурологија на нашим просторима настајала као самостална дисциплина.
На састанку је наглашено и да су превенција и рана дијагностика најважније, те да простора за унапређење има пре свега на нивоу примарне и секундарне здравствене заштите што  је задатак свих запослених у области здравства, али и код корисника здравствених услуга у виду редовног узимања прописане терапије и контроле здравља.
Симпозијуму су присуствовали градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, председник Српске академије наука и уметности академик Владимир С. Костић, државни секретари у Министарству здравља и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Владимир Ђукић и Ненад Нерић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске др мед. Драган Богданић, шеф кабинета министар одбране бригадни генерал Синиша Радовић, ректор Универзитета одбране генерал-мајор доц. др Горан Радовановић, декан Медицинског факултета ВМА пуковник проф. др Тихомир Илић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ доц. др Верица Јовановић, директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић, заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић и начелник Групе интерних клиника ВМА пуковник доц. др Ненад Ратковић, као и водећи ауторитети неурологије са простора Србије и земаља у окружењу.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас