Na_VMA_obeležen_Svetski_dan_sestrinstva.jpg

На ВМА обележен Светски дан сестринства

12. 05. 2015

Светски дан сестринства обележен је данас свечаним скупом у амфитеатру Војномедицинске академије. Том приликом, министар одбране Братислав Гашић уручио је традиционално признање сестри године на ВМА, које је ове године добила Драгана Лазаревић, главна сестра II одељења Клинике за општу хирургију.
Честитајући празник, министар Гашић је указао да је приликом званичних сусрета са колегама из целог света, једна од најбитнијих тема увек била војномедицинска сарадња, као и чињеница да је ВМА међу пет најбољих светских установа тог типа.
- Управо је то ваша заслуга, ваш резултат, који је годинама стваран континуирано на ВМА – нагласио је министар Гашић указујући да ће медицинске сестре добити значајно појачање пријемом 40 нових колегиница и колега. Свестан озбиљности посла и недостатка кадра, министар одбране је истакао да је у плану и конкурс за 100 нових медицинских сестара у тој установи.
Гашић је, такође, најавио да је задатак који треба да буде остварен наредне године побољшање статуса свих припадника система одбране, а самим тим и медицинских радника.
Према речима заступника начелника ВМА пуковника проф. др Зорана Шегрта, ВМА је одувек имала квалитетан сестрински кадар који се доказивао у свом свакодневном раду, како у миру, тако и у ванредним околностима, а један од разлога је систематско и организовано улагање у развој те професије.
- Један од наших приоритета је улагање у едукацију медицинских сестара и техничара. Развијена међународна сарадња коју имамо, нарочито под окриљем Европске мреже медицинских школа, значајно подиже квалитет ове едукације – нагласио је пуковник Шегрт, подсећајући да је некадашња Виша школа за медицинске сестре у прошлости дала одличне резултате и да се у том правцу трасира и пут за будуће генерације медицинских сестара, тежећи ка стварању такве школе у оквиру Медицинског факултета ВМА.
Пуковник Шегрт је поручио да је свестан тежине посла медицинских сестара, да су оне први и последњи контакт са пацијентом, и да без њих, знања и вештине које поседују лекари као и техничка опремљеност не би могли да дођу до пуног изражаја.
Главна сестра ВМА Верица Миловановић указала је на допринос лечењу и унапређењу оболелих који свакодневним радом годинама уназад медицинске сестре и техничари дају тој установи, додајући да, иако је у медицини технолошки развој у прогресији, топлу људску реч и додир охрабрења не може заменити никакав апарат.
Међународни Дан сестринства прославља се у спомен на дан рођења Флоренс Најтингејл, која је својим радом дала снажан допринос у формирању савременог професионалног сестринства.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас