NC GS OS Rumunije.jpg

Начелник Генералштаба ОС Румуније на ВМА

09. 11. 2017

Начелник Генералштаба Оружаних снага Румуније генерал Николае-Јонел Ћиука, који са делегацијом борави у посети Министарству одбране и Војсци Србије, посетио је Војномедицинску академију. Делегацију Оружаних снага Румуније дочекали су заменик Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић и заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић са сарадницима.
У уводном представљању пуковник Јовичић захвалио је делегацији Румуније на досадашњој доброј сарадњи у области војне медицине, која се највише огледа у заједничком учешћу на санитетским вежбама и другим регионалним иницијативама у овој области, као и драгоценим искуствима стеченим на конгресима Балканског комитета војне медицине. Након представљања организационе структуре војног здравства у нашој земљи, пуковник Јовичић је делегацију упознао и са радом војних болница, центара и санитетских одељења, чији су задаци подршка и пружање медицинске помоћи припадницима комплетног система одбране, као и цивилном становништву.
Пуковник проф. др Вукосављевић делегацији је представио структуру Војномедицинске академије и истакао традицију дугу 173 године, која под једним кровом обједињује лечење, научноистраживачки рад и школовање, али и установе у којој се посебно истичу искуства и знања у области трансплантације, трауматологије и токсикологије. Делегација Румуније имала је прилику и да се упозна са најважнијим резултатима и достигнућима организацијских јединица - Сектора за лечење ВМА, Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду.
Генерал Ћиука похвалио је очување дуге традиције војног здравства у нашој земљи, као и јасан концепт планирања даљег развоја. Теме од интересовања за разговор обе стране биле су пре свега континуитет у образовању војних лекара са акцентом на спремност за сарадњу у свим сегментима војномедицинске сарадње двеју земаља.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас