85.jpg

Најбољи научноистраживачки пројекат

08. 02. 2011

Београд, 08.фебруар - Пуковник академик проф.др Миодраг Чолић, в.д. декана Високе школе медицине ВМА и начелник Института за медицинска истраживања добитник је годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат Министарства одбране Србије.
 
Пуковник Чолић руководилац је НИ пројекта ВМА  под насловом „Клинички, патофизиолошки и молекуларни аспекти повреда и болести“. У оквиру овог пројекта   прошле године су објављена укупно 43 научна рада, од тога 20 у међународним часописима високог ранга.  Најзначајнија истраживања пројекта везана су за области успостављања нових протокола за добијање имуностимулаторних дендритских ћелија као потенцијалних туморских вакцина, које могу имати будући клинички значај у терапији малигних тумора.

Пројекат је мултидисциплинарног карактера и у његову реализацију укључен је велики број истраживача и наставника са ВМА и из цивилних институција у земљи са којима ВМА сарађује, а баве се фундаменталним клиничким истраживањима.
 
На јучерашњој свечаности у Дому Војске Србије су додељене и годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат, докторску дисертацију и магистарски рад у систему одбране.

Свечаности су присуствовали потпредседник Владе и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, министар одбране Драган Шутановац са државним секретарима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, најодговорније старешине МО и ВС, представници Београдског универзитета и бројни научни радници.


Обраћајући се награђенима и учесницима скупа Министар одбране Републике Србије господин Драган Шутановац изјавио је да је 2010.година за систем одбране била реформска и веома успешна и да је таква била и у домену научноистраживачког рада.  
Министар је подсетио на акредитацију Војне академије, Војномедицинске академије и Војнотехничког института, што су, како је оценио претпоставке за стварање Универзитета одбране.  Министар је изразио уверење да ће се научни потенцијали МО развијати и убудуће и да ће у сарадњи са Министарством за науку давати снажан допринос укупном развоју земље.
 
- Војномедицинска академија поклања пуно пажње научноистраживачком раду чији се резултати примењују у свакодневној медицинској пракси, публикују у најеминентнијим научним часописима и представљају на светској научној сцени. Данашња награда представља вредно признање за све научне раднике на ВМА који дају допринос реализацији овог и многих других пројеката, као и подстицај за наш научни подмладак -изјавио је за сајт ВМА начелник наше установе генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић поводом доделе овог престижног признања. Он је нагласио да ВМА очекује да ће пројекти ове установе у наредном периоду добити подршку ресорних републичких министарстава и да ће резултати истих бити коришћени за даље јачање и афирмацију система одбране и Србије у целини. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас