298.jpg

Најсавременија технологија у Институту за трансфузиологију ВМА

18. 06. 2009

Београд, 18. јун  – Институт за трансфузиологију ВМА  је једина установа таквог типа у југоисточној Европи која однедавно поседује најновији апарат за за инактивацију патогена у продуктима од крви - Mirasol PRT Систем.
Овај систем омогућава брзу инактивацију свих инфективних патогена (вируса, бактерија и паразита) и резидуалних леукоцита у плазми и тромбоцитима, чиме се смањује могућност појаве имунских компликација изазваних њиховом применом. Принцип рада овог система је једноставан, сигуран и нетоксичан, јер је заснован на удруженом деловању рибофлавина (витамин Б2) и УВ зрачења, који на неповратан начин доводе до оштећења нуклеинских киселина патогених агенаса. Као резултат овог деловања, долази до трајне промене структуре генома патогена и њихове инактивације, а продукти од крви постају значајно безбеднији, што је од посебне важности за трансплантацијски програм органа и ткива.
Фирма Медикон у Београду, заступник и дистрибутер америчке компаније CaridianBCT, водећег светски признатог произвођача медицинске опреме у области технологија припреме безбедних-сигурних продуката од крви, донирала је  апарат Институту за трансфузиологију ВМА.  Свечаном уручивању овог апарата присуствовали су највиши представници компаније CaridianBCT на челу са потпредседницом госпођом Терезом Аyерс,  као и представници амбасаде САД у Београду.
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас