348.jpg

Наставак балканске војномедицинске сарадње

07. 02. 2010

Претконгресни састанак Балканског комитета војне медицине БКВМ одржан је у Истанбулу, Турска. Састанку су присуствовале делегације сталних чланица БКВМ: Бугарске, Грчке, Румуније, Србије и Турске. Нашу делегацију представљали су пуковник проф.др Ђоко Максић и мајор доц.др Бобан Ђорђевић. Учесници састанка разматрали су детаљни план организације 14. конгреса БКВМ, који ће бити одржан од 10. до 14. маја 2009. године у Бургасу, Бугарска.
Главна тема конгреса односиће се на мултинационалну војномедицинску сарадњу балканских земаља у мировним мисијама. Током конгреса биће организована и три округла стола, на којима ће се разматрати и питања везано за психотрауматски стресни синдром и улогу војних медицинских техничара у санитетима оружаних снага.
У циљу што боље регионалне војно-стручне сарадње посебно је апострофирана потреба интензивније размене стручњака, знања и искустава санитетских служби балканских земаља. С тим у вези, у Регионалном тренинг центру ВМА до краја године биће организован курс из ургентне војне медицине. Полазници овог курса биће лекари и медицински техничари свих балканских земаља. Договорена је и организација курсева из хипербаричне, подводне и ваздухопловне медицине, чији ће домаћини бити из осталих земаља чланица БКВМ.
За прихватање статуса кандидата за чланство у БКВМ номиноване се БЈР Македонија и Молдавија.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас