CSnSl_Norveska.jpg

Наставак сарадње са Норвешком у области војног здравства

24. 12. 2018

Командант Центра санитетске службе Управе за војно здравство потпуковник Елифат Фета и изасланик одбране Краљевине Норвешке потпуковник Егил Далтвеит потписали су протоколе о донацији између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Краљевине Норвешке.
У складу са Планом билатералне војне сарадње ове две земље, два протокола о донацији у износу од око 100 хиљада евра односе се на занављање Лаке пољске болнице другог нивоа медицинске подршке, као и додатно опремање болнице медицинском опремом.
Лаку пољску болницу, коју је Краљевина Норвешка донирала санитетској служби наше земље 2007. године, чини систем савремених климатизованих шатора са медицинском опремом за обављање специјалистичких, хируршких и стоматолошких прегледа у теренским условима. Предвиђена је за коришћење у мултинационалним операцијама, у ванредним ситуацијама када је потребно пружити помоћ становништву на терену захваћеном масовним катастрофама, али и као хуманитарна подршка миру.
Може бити стављена у функцију у року од неколико сати, а лекари и медицински техничари војног здравства захваљујући редовним проверама спремности у потпуности су оспособљени да у њој обављају веома широк спектар прегледа и медицинских процедура које се иначе практикују само у већим стационарним болницама.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас