240.jpg

Научна конференција медицинских биохемичара Србије

02. 12. 2009

Београд, 02.децембар - Институт за медицинску биохемију ВМА, Инситутт за медицинску биохемију КЦ Србије, Друштво медицинских биохемичара Србије и Фармацеутски факултет Универзитета у Београду организатори су Дванаесте годишње научне конференције која је данас одржана у амфитеатру ВМА. Конференција је традционално посвећена животу и делу професора Ивана Беркеша, професора Фармацеутског факултета у Београду и једног од утемељивача медицинске биохемије у Југославији.
Учеснике скупа поздравио је заменик начелника ВМА пуковник проф.др Никола Филиповић који је том приликом истакао да се у Војномедицинској академији ствара здравље савременим методама дијагностике и лечења и указао на место и значај медицинске биохемије у модерној медицини и клиничкој пракси. –-истакао је пуковник Филиповић.
- ВМА је интегративни део система одбране Србије, али и део здравственог простора Републике Србије и јасно је опредељена за сарадњу са свима онима који то желе, у интересу здравља наших грађана. Управо зато, изузетно сам задовољан што Вас данас видим у оволиком броју, колеге биохемичаре из Клиничког центра Србије, са Фармацеутског факултета у Београду и из других здравствених институција, спремне да размените искуства и знања о најновијим достигнућима из области медицинске биохемије. У име Управе ВМА и своје лично честитам најбољим студентима Фармацеутског факултета у Београду, као и колегама који су у протеклој години одбранили своје докторске тезе и закорачили на научну по
зорницу и желим Вам пуно успеха у даљем раду!-нагласио је заменик начелника ВМА.
У име Научног фонда „Др Иван Беркеш“ проф.др Нада Мајкић-Сингх уручила је награде најбољим студентима Фармацеутског факултета који су студије завршили у протеклој години.
У научном делу програма предстваљена су најновија достигнућа из области медицинске биохемије о биохемијским маркерима апоптозе у исхемисјкој болести срца, неурохемијским и структурним променама у мозгу пацова након перинаталне примене фенциклидина, савременим лабораторијским маркерима хроничног алкохолизма, полиморфизму гена за ангиотензин I конвертујући ензим код пацијената са исхемијском болешћу мозга. Предавачи су били медицински биохемичари који су у протеклом периоду одбранили докторске тезе у овим областима.   

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас